Utódlástervezés: ma már nem lehet csak fizetéssel megtartani a vezetõket
2014.06.26
A biztosítók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vezetõi utánpótlás tervezésre, de még mindig van hova fejlõdniük ezen a területen – derül ki a Randstad nemzetközi személyzeti tanácsadócég legfrissebb tanulmányából.

A Randstad HR-felmérése megállapította, hogy a biztosítási cégek mindössze 15%-a nem végzett semmilyen utánpótlás-tervezést, míg a pénzügyi szolgáltató cégek egésze körében 25%-os ez az arány. A biztosítók 47%-a monda azt, hogy az utódlástervezésük középpontjában nem csak legfelsõ vezetõi rétegek állnak, ugyanez a pénzügyi szolgáltatók körében 43%.

A blue chip biztosítók közül 45% jelezte azt, hogy rövid és hosszú távú utódlástervezést is végrehajtottak, szemben a pénzügyi szolgáltatók 63%-ával. Pozitív hír, hogy a megkérdezett biztosítók 57%-a jelezte, hogy 2006-hoz képest sokkal komolyabban veszik manapság az utánpótlás tervezést, 58% pedig azt várja, hogy a jövõben még nagyobb szerep jut ennek a feladatnak a cégen belül.

A pénzügyi szolgáltatók, az egyéb ágazatok munkaadóihoz képest általában elmaradást mutatnak az utánpótlás tervezés terén. A Workpocket 2014/15 címet viselõ HR-útmutató szerint, a brit cégek 21%-a egyáltalán nem foglalkozik vezetõi utánpótlással, míg a pénzügyi szolgáltatási szektorban ez az arány 25%.

Az utódlástervezés a Randstad szerint igen fontos eszköze a munkaerõ megtartásának is. A felsõ- és középvezetõi szinteket érintõ növekvõ tehetség-hiány miatt ráadásul ma már fizetési csomagokkal és bónuszokkal önmagában nem lehet megtartani a legmagasabb szinteken lévõ munkaerõt – állítja a Randstad.