Enyhe fellendülés jelei a cseh biztosítási piacon
2014.07.08
A Cseh Biztosító Egyesület (CAP) 2014. elsõ negyedéves számai alapján, hosszú stagnálást követõen a piacon enyhe fellendülés jele tapasztalható. A növekedésben fontos szerepet játszottak a nem-életbiztosítások, míg az életbiztosítások piaca mindössze 0,7%-kal emelkedett.

Az éves díjbevételek csaknem 400 millióval, 30,6 milliárd cseh koronára (346,3 milliárd forint) emelkedtek, amely 1,3%-os növekedést jelent. Az életbiztosítási szegmensben a növekedés kizárólag az egyszeri díjas biztosításoknak volt köszönhetõ, a folyamatos díjas életbiztosítási szerzõdések esetében 13%-os csökkenés volt megfigyelhetõ. A tendencia alapján a CAP úgy véli, hogy az életbiztosítások hosszú távú kockázati védelmet nyújtó, valamint felhalmozási funkciója még mindig alulbecsült az ügyfelek körében.

A nem-életbiztosítási szegmens 1,7%-os növekedése elsõsorban az új gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdések fokozatos díjemelésének volt köszönhetõ. A CAP vezetõje, Tomas Sikora szerint a szektor még mindig távol áll az optimális díjszinttõl. Mivel a kgfb-szerzõdések megújítása folyamatosan történik év közben, ezért az árkorrekció hatása csak részben érvényesült az elsõ negyedéves számokban, vagyis év végéig további növekedésre lehet számítani – véli Sikora.

A casco-biztosítások esetében ezzel szemben 0,3%-os csökkenés volt megfigyelhetõ az elsõ negyedévben, vagyis nem történt fejlõdés a piacon.
Ennek megfelelõen Sikora 2015 elõtt nem is számít jelentõs növekedésre a biztosítási piacon, kivéve a kgfb-szegmenst.