Több mint 2 milliárd eurónyi kárt okoztak a júniusi viharok
2014.07.08
A júniusi súlyos zivatarok és viharok több, mint 2 milliárd eurónyi gazdasági kárt okoztak Európában – állítja az Aon Benfield katasztrófa modell fejlesztési központja, az Impact Forecasting.

A hónap elsõ felében Közép-Európára lesújtó viharok és jégesõ Németországban, Franciaországban és Belgiumban komoly károkat és legalább hat ember halálát okozták. Egyedül Franciaországban több mint 363 ezer kárbejelentés érkezett lakóépületekhez, autókhoz és üzletekhez kapcsolódóan, melyek várhatóan 900 millió eurónyi kárkifizetést eredményeznek majd – állítja a francia biztosítási szövetség (FFSA). Összességében a Közép-Európát érintõ gazdasági veszteségek meghaladhatják a 2 milliárd eurót.

Európa egyes részein tavaly nyáron is jelentõs károk keletkeztek: a jégesõ következtében a biztosítók több mint 4 milliárd dollárnyi kártérítést fizettek ki, fõként Németországban és Franciaországban. A szakadó esõ és a súlyos árvizek legalább 15 ember halált okozták Bulgária észak-keleti részén, az anyagi károk értéke itt meghaladta a 28 millió eurót.

A nyári hónapok jégesõi és viharai immár második éve jelentõs károkat okoznak tehát Európában és az Egyesült Államokban is. A biztosítóknak érdemes lehet pontosabb elõrejelzési és kockázatértékelési modelleket fejleszteniük, hogy pontosabb képet kapjanak kitettségükrõl – olvasható a Global Catastrophe Recap címet viselõ jelentésben.

A hónap során másutt a monszun-esõzések okoztak jelentõs károkat, többek között Kínában, ahol több tucat ember is életét veszítette és több, mint 2 milliárd dollárnyi gazdasági kár keletkezett. Minisztériumi tájékoztató szerint közel 200 ezer lakás sérült, vagy semmisült meg az esõzések okozta árvizek miatt.

Árvizeket okozó esõzések történtek Brazília déli részén, Argentínában és Paraguayban is, amelyben legalább 15-en életüket veszítették, fél millió embernek pedig el kellett hagynia otthonát a nagyobb folyók áradása miatt. Elõzetes becslések szerint egyedül Argentínában több mint 45 millió eurónyi kár keletkezett lakóházakban és az infrastruktúrában.

Kína Guangdong tartományában a Hagibis trópusi vihar okozott falomlásokat, nagyjából ezer lakóingatlant tönkretéve, a gazdasági károk nagysága 96 millió euróra tehetõ.

A Boris trópusi vihar Mexikó déli részén okozott károkat, Guatemalában pedig heves esõzéseket. Legalább 6 ember életét vesztette az áradásokban és földcsuszamlásokban, több száz lakás pedig súlyosan megsérült.