Több mint 56 milliárd forint lakáshitelt vettünk fel januárban
2018.03.06
Nagy lendülettel nyitotta az évet a lakáshitelpiac: januárban 56,5 milliárd forintra rúgott az új lakáshitelek összege, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten, és ötéves rekordnak felel meg - írja a hvg.hu.

„A legalább egy évig fix törlesztõrészletû lakáshitelek adták a szerzõdések 68 százalékát. Ez pedig azt mutatja, hogy a lakáshitelesek januárban a kiszámítható konstrukciókat részesítették elõnyben” – idézi a portál Trencsán Erikát, a BankRáció.hu szakértõjét.

A januári adatok alapján nagy elõrelépés történt a 2017-ben kihelyezett lakáshitelekhez képest, mivel akkor még tízbõl öt lakáshitelt (46 százalékot) változó kamatozással folyósítottak a bankok. Az idei év elsõ hónapjában felvett tíz lakáshitelbõl hét pedig már fix kamatozású volt.

Bár a több évre fix törlesztõrészletû lakáshitelek valamivel drágábbak, mint az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, az utóbbiaknál 3-12 hónap után változhat a kamat, ha pedig emelkedik, az magasabb törlesztõrészletet eredményez. A fix törlesztõrészletû lakáshiteleknél az adott idõszakban nem változik a törlesztõrészlet, akkor sem, ha változik a kamat.

A szakértõk idén további növekedést várnak a lakáshitelpiacon, és még nagyobb teret nyerhetnek a több évig fix törlesztõrészletû konstrukciók, többek között a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát minõsítési rendszernek köszönhetõen.