Több megyében is károkat okozott a tegnapi vihar
2014.07.09
Csongrád megye területére is megérkezett a vihar tegnap délben, amely leginkább Szegeden és Hódmezõvásárhelyen okozott károkat, Fejér megyében egy rendõrkapitányságot ért villámcsapás – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Több mint harminc (összesen 36) jelzés érkezett a tûzoltóság mûveletirányítására 12 és 16 óra között. Az esetek többségében kidõlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották a megyei egységeket. A tûzoltók több úttestre dõlt fát távolítottak el, amelyek forgalmi akadályt képeztek. A Brüsszeli körúton egy parkoló személyautót is összetörtek a leszakadó faágak.

A hódmezõvásárhelyi rajt összesen kilenc esetben riasztották fakidõlésekhez, leszakadt faágakhoz. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék két ingatlanban öntötte el a pincét Hódmezõvásárhelyen. A szegedi egységeknek több mint húsz esetben kellett beavatkozniuk. A vihar nem kímélte Újszeged területét sem, csak ebbõl a városrészbõl hat riasztás érkezett a tûzoltósághoz.

A mûszaki mentések mellett két tûzesethez is riasztották tûzoltóinkat. Balástya külterületén egy elektromos légvezetékbõl kipattanó szikra gyújtotta lángra a kiszáradt aljnövényzetet. Kistelek egyik tanyája mellett pedig villámcsapás következtében gyulladt meg két nagyméretû körbála.

Kora délután Fejér megyét is elérte a zivatarzóna, amely helyenként jelentõs villámtevékenységgel is jár. A Gárdonyi Rendõrkapitányság épületét délután egy óra körül villámcsapás érte. Az elsõdleges információk alapján tûz nem keletkezett, azonban az elektromos hálózat károsodott. A mentõk hét könnyû sérültet szállítottak kórházba megfigyelésre, illetve további kivizsgálásra. A tûzoltók és villanyszerelõ szakemberek a teljes épületet átvizsgálták.

Szerdán délnyugat felõl további záporokra, zivatarokra lehet számítani, zivatarláncok kialakulása is elképzelhetõ. Heves zivatar, felhõszakadás a Kisalföld kivételével bárhol kialakulhat. Csütörtökön és pénteken is gyakran erõsen megnövekszik a felhõzet, és többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Megélénkül a szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is elõfordulnak.