Komoly károkat okozott a mezõgazdaságban is a múlt heti vihar
2015.07.17
A második legtöbb lakásbiztosítási szerzõdést kezelõ biztosítóhoz a múlt hét szerdai vihar miatt a legfrissebb, péntek reggeli adatok alapján közel 7.500 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, melynek becsült kárértéke megközelíti az egymilliárd forintot. A közel 3000 szemlézett kár jelentõs részét már lezárta a társaság, és elindította a kárösszegek kifizetését.

A pusztító szél és jégverés nem csak a lakóingatlanokban okozott jelentõs károkat, de a mezõgazdasági területeket is súlyosan érintette. A mezõgazdasági biztosítások területén piacvezetõ Groupama Biztosítóhoz egy hét alatt 275 mezõgazdasági kárbejelentés érkezett, melyek kárértéke az elõzetes becslések alapján 450 millió forint. A bejelentések döntõ hányada növényeket ért jégkár, területileg pedig elsõsorban Vas megyét súlytotta. A cseresznye, sokszor zöld dió nagyságú jég aratás közben érte a már érett állományt, ezért különösen nagy károkat okozott.

Ezen a hétvégén is folytatódik a károk felmérése

A Groupama Biztosítóhoz a múlt hét viharai kapcsán a legfrissebb, július 17-i adatok alapján 7.475 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege megközelíti az egymilliárd forintot. A károk feldolgozása folyamatosan zajlik, a károk kifizetése érdekében a Groupama Biztosító ezen a hétvégén is folytatja a károk szemlézését erõforrásait átcsoportosítva a leginkább érintett területekre. Az eddig bejelentett károkból közel 2800 kárt szemléztek a biztosító szakemberei, és közel 2250 esetben a károk kifizetését már el is indította a társaság.

A Groupama Biztosító napokon belül befejezi a mezõgazdasági károk felmérését

A Groupama Biztosítóhoz érkezett 275 mezõgazdasági kárbejelentés 90%-a (246) mezõgazdasági növénykár, ezek döntõ többsége (206) pedig jégkár. A 29 bejelentett mezõgazdasági vagyonkár közül 25 viharkár és 4 villámcsapás kár. A növénykároknál a területi eloszlás jelentõs eltéréseket mutat. A jég- és vihar elsõsorban az észak-dunántúli országrészben okozott kiemelkedõ károkat, a növény kárbejelentések 50%-a Vas megyébõl érkezett, ezen belül is elsõsorban a Gencsapátitól Répcelak, Nick vonaláig, mintegy 10 km sávszélességben keletkeztek a károk.

A Groupama Biztosítóhoz érkezett mezõgazdasági károk összesen 22 települést érintenek, a kárbejelentések 90%-a egyéni gazda, kistermelõ kárbejelentése. A jégverés során cseresznye−zöld dió nagyságú jég esett, és mivel aratás közben, az érett állományt érte a jégverés, ezért a szokásosnál nagyobb károsodást okozott.
A Groupama Biztosító a károk rendezését azonnal megkezdte, kárszakértõket csoportosított át, további szakértõket is bevont a hétvégén is folyó kárrendezésbe. A károk mielõbbi szemlézése most különösen fontos volt, hiszen az õszi búza és a tavaszi árpa aratása folyamatban van, és a repce aratása sem fejezõdött még be. Az elõzetes egyeztetések, szemlék alapján a Groupama Biztosító a gabonafélék, a repce szemlézését a jövõ hét közepére befejezi, a kárfelvételeket véglegesíti.