Nem gondolnád: a gélkapszulák is balesetveszélyesek!
2014.07.09
Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki az úgynevezett mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, úgy nõ az ezzel összefüggõ gyermekbalesetek száma, ezek megelõzésért a szülõk is sokat tehetnek - figyelmeztet az Országos Kémiai Biztonsági Intézet és a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség.

A háztartási vegyi árukat mindig elzártan, olyan helyen kell tartani, ahol azokhoz a gyermekek nem férnek hozzá – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az Országos Kémiai Biztonsági Intézet.

A gélkapszulák elõre kiadagolt, folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A kapszulák külseje olyan anyagból (mûanyag film) készül, amely vízzel érintkezve azonnal feloldódik. Ezért is nagyon fontos a felelõsségteljes szülõi magatartás, a tisztítószerek gyermekektõl elzárva történõ tárolása. Ez a gélkapszulák esetén fokozottan igaz. A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek. A koncentrált gél bõr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzõen ismétlõdõ hányást idézhet elõ, ami sürgõs kórházi kezelést igényel. A súlyos egészségkárosodás megelõzése érdekében cselekedjünk azonnal, és eközben hívjunk mentõt! Mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk. Ha a termék szembe kerül, bõ vízzel azonnal mossuk ki.

2013-ra, az elõzõ évekhez képest, megháromszorozódott a kórházak által ellátott, gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) bárki által éjjel-nappal ingyenesen hívható számán (06-80-20-11-99) is egyre több a gélkapszulák miatti megkeresés. Tavaly összesen 62 mérgezési esetet jelentettek gélkapszulával, míg idén június végéig már 35 ilyen esetrõl szerzett tudomást az ETTSZ. Ráadásul a mérgezések csaknem felét az egy éves, harmadát a két éves korosztály szenvedi el.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézettel együttmûködve a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség a gyártók számára olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek segíthetnek elkerülni a mosó gélkapszulákkal összefüggõ, mérgezéssel járó háztartási baleseteket.