Gazdagok és szépek: nekik még a biztosítás is más
2011.05.30
A luxusjachtok, mûalkotások, villák, lakások és egyéb ingatlanok biztosítása szofisztikált biztosítási konstrukciókat igényelnek, melyek ráadásul összhangban mûködnek.

Az egyik legnagyobb biztosításközvetítõ cég, a HUB International tanácsadója szerint a hozzájuk forduló vagyonos ügyfelek 90-95 százaléka nincs megfelelõen biztosítva: találkoztak már olyan klienssel is, aki 10 millió dolláros new yorki lakására mindössze olyan biztosítást kötött, amely csak az ingóságokban keletkezõ kárt fedezte, de a házszerkezetét nem.

Szintén gyakori, hogy vagyontárgyaikhoz olyan biztosításpiaci tömegterméket választanak, amely nem megfelelõen fedezi a kockázatokat. A Hulk Hogan néven ismert amerikai pankrátor és színész saját kárán tanult, mikor fia egy utcai autóversenyen autójával karambolozott, súlyos agykárosodást okozva az egyik utasnak. Az autóra kötött biztosítás azonban csak 250 ezer dollárig fedezte az egyébként 30 millió dollár feletti kárösszeget. A színésznek sikerült peren kívül megállapodnia a sérült családjával, majd azonnal beperelte a Wells Fargo-t, amiért az elfelejtette megújítani szerzõdését.

A tömegbiztosítókkal ellentétben az öt legnagyobb magánbiztosító – akik kifejezetten a vagyonosok biztosítására szakosodtak: ACE, Chartis, Chubb, Fireman’s Fund és a PURE – általában korlátlan összegig fedezi a jogi védelem költségeit.

A luxushajók biztosítása szintén testreszabott konstrukciót igényel, ahol fontos szerep jut a hajómozgás követésének is, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen vizeken hajózik valaki: Szomália közelében például biztosan nem nyújt fedezetet a biztosítás. Emellett a hajó legénységére is ki kell, terjedjen a biztosítás, fizetésüktõl kezdve a balesetükig.

A gazdagok játékszerei – bor gyûjteményeik, ékszereik, festményeik, versenylovaik, stb. – gyakran veszélyesen alulbiztosítottak. A lakásbiztosítások egy része ugyan kiterjed például az ingóságokra lopáskár, vagy tûz esetén, azonban csak igen korlátozott értékhatárig. Balesetben keletkezett károkért, vagy olyan esetben, ha az adott vagyontárgyat nem fix helyen tárolják, a biztosítás már nem nyújt fedezetet. Ezeket a tárgyakat tehát külön biztosítani kell. Ráadásul mûvészeti alkotások esetében érdemes idõrõl idõre megújítani a szerzõdést, hiszen az évek során értéke jelentõsen emelkedhet, különösen ha idõközben az alkotó elhuny.

Tipikusan ennek az ügyfélkörnek szólnak azok a biztosítások is, melyek az alkalmazottak esetleges jogi követelései esetén nyújtanak fedezetet. Mivel a vagyonosok a szakácsoktól kezdve, a bejárónõkön át, a kertészekig és gyerekfelügyelõkig rengeteg embert alkalmaznak, nem ritka, hogy a munkavállalók – akár egy cégnél – jogi úton próbálnak követeléseiknek érvényt szerezni.