Az utasbiztosítások egyik kiemelt kockázata a lopáskár
2014.07.15
Az utasbiztosítások egyik kiemelt kockázata a lopáskár, mely elsõsorban az okmányok és egyéb értékek eltulajdonítására terjed ki, de egy adott biztosítás tényleges fedezeti körét az egyedi szerzõdés általános szerzõdési feltételei határozzák meg – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértõje.

A külföldi lopáskárok körében elsõsorban az okmányok és a készpénz eltulajdonítása jelenti a legnagyobb problémát, de fényképezõgépre, vagy kamerára is lehet külön, a nyaralás során biztosítást kötni, mely nemcsak a lopáskárra, de például azok beázására is kifizetést teljesít.

Javasolt a külföldi nyaralás elõtt külön utána érdeklõdni akár a konzulátuson, akár az utazási irodán keresztül, hogy a város, vagy az üdülõhely, ahová utazunk mennyire biztonságos, mire kell különösen vigyázni – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértõje.

Célszerû olyan óvintézkedéseket is megtenni, mint például a bankkártya esetében a napi levehetõ összeg limitje, vagy sms értesítés a készpénz felvételrõl, vagy akár a PIN kód védelme.

Ha a baj megtörtént, elsõdleges lépés a feljelentés megtétele és annak rögzítése, hogy mi történt, milyen értékeket, okiratokat loptak el. Ennek során, különösen akkor, ha az úti-okmányokat is érinti a lopás, mindenképpen javasolt a külföldi magyar nagykövetséggel, konzulátussal felvenni a kapcsolatot, az okiratok pótlása végett.

Amennyiben rendelkezünk érvényes utasbiztosítással, úgy az is szükséges, hogy a kárbejelentést minél hamarabb megtegyük, és a kárrendezéshez szükséges adatok, iratok, teendõk pontosítása végett a biztosítóval azonnal egyeztetni javasolt.

A legtöbb biztosító társaság e helyzetekre tekintettel zöldszámos vonalat üzemeltet, így célszerû a biztosító és az érintett nagykövetség elérhetõségeit is magunkkal vinni az utazásra – emelte ki dr. Burján Zsuzsanna.

Ha a gépkocsit törik fel

Az úgynevezett alap casco biztosítás csupán a gépjármûben keletkezett rongálási kárt és az üvegkárt téríti meg autófeltörés esetén, az ott felejtett értéktárgyakra, és a gépjármû extra tartozékaira kiegészítõ biztosítást kell kötni.

A kárt szenvedett autósnak legelõször is rendõrségi feljelentést kell tennie, ott megkapja a feljelentés jegyzõkönyvének egy példányát, melyre a kárjelentõ lap kitöltésénél lesz szükség. Ezt követõen a jármûvet a lehetõ legrövidebb idõn belül be kell mutatni a biztosítónál, vagy a kárfelvételig zárt helyen kell tárolni.

A biztosítótársaságot 48 órán belül fel kell keresni a feljelentésrõl készült jegyzõkönyvvel, ezt a rendõrség minden esetben a károsult rendelkezésére bocsátja, a kárbejelentést követõen a biztosító szakértõje szemlét tart. A feljelentés jegyzõkönyvén kívül a gépkocsi forgalmi engedélyét is be kell mutatni a biztosítónak.

Az ügyfél egyébként dönthet arról, hogy a biztosító által megállapított összeg átvétele után javíttatja meg gépkocsiját, vagy a javítást követõen nyújtja be a számlát a társaságnak.