A biztosítókat is érinti a biodiverzitás összeomlása
2021.04.21

Minden ötödik országot az ökoszisztémája összeomlása fenyeget! Márpedig a világ GDP-jének több mint fele, mintegy 42 ezer milliárd dollár a jól működő biodiverzitástól függ – állítja a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re.

A Swiss Re viszontbiztosító elemzése szerint a világ országainak ötödét fenyegeti ökoszisztémáik összeomlása a vadon élő állatok és élőhelyeik pusztulása miatt. Az emberi tevékenység már jelentősen károsította a természet „szolgáltatásait”, például az élelmiszereket, a tiszta vizet és a levegőt, de az árvízvédelem is jóval nehezebbé vált.

Több ország esetében a biológiai sokféleséget és ökoszisztéma-szolgáltatásokat érintő kockázati mutató, a BES Index értéke a csúcsot közelíti. Ilyen például Ausztrália, Izrael és a Dél-Afrikai Köztársaság, de India, Spanyolország és Belgium is kiemelt kockázatnak vannak kitéve a Swiss Re mutatója szerint. Pakisztán és Nigéria szintén törékeny ökoszisztémájú országnak számítanak, ráadásul a nemzeti jövedelmük közel negyedét a mezőzgazdaság adja.

A világ növényfajainak 40% -a veszélyeztetett

2010 októberében Nagojában (Japán) az 1992-es Riói egyezmény részes felei egy 10 éves stratégiai tervben egyeztek meg a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelem érdekében, és 20, az aicsi célokként ismert célkitűzést határoztak meg a terv megvalósítása érdekében. Sajnos az ENSZ tavaly szeptemberben arra a megállapításra jutott, hogy az elmúlt évtizedben a világ kormányai nem teljesítettek egyetlen célt sem ezek közül.

Egyes országok, mint Brazília vagy Indonézia, viszonylag nagy kiterjedésű ép, érintetlen ökoszisztémával rendelkeznek, ugyanakkor erős a gazdasági függőségük a természeti erőforrásoktól, ami egyértelműen megmutatja, miért fontos az élőhelyek védelme- állítja a Swiss Re.

A Swiss Re által létrehozott új index egyedülálló abban a tekintetben, hogy összevonja a biodiverzitás és az ökoszisztémák különféle mutatóit, globálisan összehasonlíthatóvá téve azokat. Az index célja az is, hogy segítse a biztosítótársaságokat az ökoszisztéma-kockázatok felmérésében, azonban felhasználása ennél jóval szélesebb körű lehet, akár a különféle vállalatok és kormányzati szervek is felhasználhatják a döntéshozatalban a biodiverzitás figyelembevételére.

A Swiss Re indexe tudósok által azonosított 10 kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásra épül, és tudományos adatok alapján feltérképezi e szolgáltatások állapotát globálisan, négyzetkilométerenkénti felbontásban. A szolgáltatások közé tartozik a tiszta víz, a tiszta levegő, az élelmiszer, a fa, a beporzás, a termékeny talaj, az erózió csökkentése és a partok védelme.

Az index alapján azokban az országokban, ahol a területek több mint 30% -ánál törékeny az ökoszisztéma állapota, fennáll annak a veszélye, hogy ezek az ökoszisztémák összeomlanak. Csak minden hetedik országra igaz, hogy területének több mint 30%-án ép az ökoszisztéma. A G20 vezető gazdaságai közül Dél-Afrikát és Ausztráliát látja a Swiss Re a leginkább veszélyeztetettnek, Kína a 7., az Egyesült Államok a 9., az Egyesült Királyság a 16. a listán.

A Swiss Re szerint a biodiverzitás csökkenése tehát a fejlődő és a fejlett országokat egyaránt veszélyezteti. A vízhiány például károsíthatja a különböző gyártási ágazatokat, az ingatlanokat és az ellátási láncokat. Az index segíthet az alulbiztosítottság csökkentésében is azáltal, hogy segít számszerűsíteni olyan kockázatokat, mint a terméskiesés vagy az árvíz.

Hogyan érinti mindez a biztosítókat?

A Holland Nemzeti Bank (DNB) folyamatosan értékeli a biodiverzitás csökkenéséből és az ökoszisztéma-szolgáltatások csökkenéséből fakadó kockázatokat a holland pénzügyi intézmények befektetéseinél. A 2020-as elemzésük szerint az ökoszisztéma-szolgáltatások csökkenése „az üzleti folyamatokban jelentős zavarokat és pénzügyi veszteségeket eredményezne”. A tanulmány szerint 510 milliárd eurónyi vagyon, vagyis a holland pénzügyi intézmények 1,4 milliárd eurónyi befektetéseinek 36% -a nagymértékben függ egy vagy több ökoszisztéma-szolgáltatástól.

A természeti értékek - például a víz, a talaj és a biológiai sokféleség - fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak az emberek számára. Nyersanyagot, gyógyszer alapanyagot szolgáltatnak, segítik a beporzást, az eróziócsökkentést, hozzájárulnak a tiszta levegőhöz. Az utóbbi kettő jó példa azokra a szolgáltatásokra, amelyek különösen relevánsak a biztosítási ágazat számára

A part menti és folyókkal határos erdők kulcsfontosságú erózióvédelmet nyújtanak. A gyökerek természetes védőgátat jelentenek a hullámok ellen, és erős esőzések esetén vizet is tárolhatnak. Azokon a területeken, ahol az erdők eltűntek, a földcsuszamlások gyakoribbak, és a tengeri viharok hullámai jobban benyúlnak a szárazföld felé, ami biztosítással fedezett vagyoni károkat okozhat.

Az életbiztosítási oldalon a légzőszervi megbetegedések okozzák a kárigények igen jelentős részét világszerte, a költségek folyamatosan nőnek. A légzőszervi megbetegedések szorosan összefüggenek az erdők hiányával. Az erdők természetesen tisztítják a levegőt, és ahol vannak, a légzőszervi megbetegedések terhe alacsonyabb, mint a fák nélküli területeken.

Ez csak két példa arra, hogy a biztosítási ágazatot hogyan érintheti a biodiverzitás csökkenése, de meg lehet említeni az üzemszüneti kockázatokat a hajózásban vagy a vízhiány, talajromlás miatt a mezőgazdaságra gyakorolt káros következményeket.