A biztosítókat is érinti digitalizáció munkaerõpiaci hatása
2018.10.12
A pénzügyi szektor digitalizációja nyomán jelentõsen megváltoznak a benne dolgozókkal szemben támasztott igények, akár tízezrével csökkenhet egyes pozíciókban a foglalkoztatottak száma – írja a Prím Online.

A digitalizáció munkaerõpiaci hatásait elemzõ MeetUp-sorozatban elsõ alkalommal a pénzügyi szférát vették górcsõ alá Codecool Programozóiskola által felkért szakértõk. A magyar piacon már most is eltûnt a piacon a negyvenezer biztosításközvetítõnek körülbelül a fele, és további csökkenésre számít Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. A biztosítónál történt átalakulások pedig a vezetõi szinten dolgozók háromnegyedének kicserélõdésével jártak. Ugyanakkor meggyõzõdése, hogy ezek az emberek mind találtak máshol állást, mert felkészültségükre máshol, más pozícióban igenis van és volt szükség. Kurtisz Krisztián szerint a vállalatvezetésnek abban van felelõssége, hogy olyan vállalati kultúrát teremtsen, amely ösztönzi a hagyományos rendszerben szocializálódott munkatársakat, hogy akár átmeneti diszkomfort érzet mellett is igazodjanak az új elvárásokhoz. 

Ugyancsak a kísérletezõ hozzáállásban hisz Hetényi Márk, aki az MKB digitális átállási stratégiájának kialakításáért és végrehajtásáért felel. Együttmûködnek fintech cégekkel, emellett saját fintech laboratóriummal is rendelkeznek. Ami az átalakulás által érintett munkahelyeket illeti, Hetényi a közvetítõi szerep eltûnését prognosztizálja: a begyûjtés és kihelyezés aktusa kiváltható lesz, akár mesterséges intelligenciával.

Becsei András, az OTP Bank Nyrt. Budapesti Régiójának vezetõje, a Magyar Bankszövetség alelnöke szerint nem kell egyik pillanatról a másikra lezajló tragikus történésektõl tartani a szektorban. Éppen, hogy több szakértõi poszt megjelenését tapasztalja, persze elsõsorban IT-orientációjú emberekre mutatkozik igény.

Nyíri József, a BnL Growth Partners cégtársa, a Codecool Programozóiskola társalapítója szerint a hagyományos oktatással nem feltölthetõ mennyiségû állás fog keletkezni különbözõ iparágakban, és az lesz bennük a közös, hogy programozói készségekre lesz szükség mindenhol. Ezek mellett pedig az úgy nevezett soft skillek, mint az önállóság, az önfejlesztésre mutatott igény, vagy a csapatban dolgozás képessége is felértékelõdik, hiszen ez biztosítja a rugalmasságot az új munkahelyi kultúrákba való gyors beilleszkedésre.