Így védd magad a külföldi autós nyaralásokon
2014.07.18
Bár a legszélesebb körû védelmet külföldön is a casco nyújtja az autósoknak, a Genertel felmérése szerint a külföldre induló személyautók kétharmada nem rendelkezik ilyen védelemmel. Mivel az ismeretlen környezetben amúgy is magasabb a baleseti kockázat, célszerû megvizsgálni, milyen alternatív biztosítási lehetõségek kínálnak még kisebb nagyobb védelmet a határokon túl.

A Genertel elmúlt hetekben végzett kutatása szerint a megkérdezettek 32 százaléka tervezi, hogy az idei évben külföldre utazik, jobbára turisztikai célból. A kiutazók 66 százaléka autóval indul útnak (fõként Németországba, Ausztriába, illetve Romániába, de nyáron Horvátország is kiemelt célpont), ám a felmérésbõl az is kiderült, hogy a határt átlépõ autóknak mindössze 34 százaléka rendelkezik casco-biztosítással.

„Amint belföldön, úgy határon túl is kizárólag a casco nyújthat teljes körû védelmet az autónak – hangsúlyozza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – A kötelezõ biztosítás ugyanis csak az általunk másoknak okozott károkat téríti meg helyettünk. Az ilyenkor keletkezõ saját kárt ugyanúgy nem téríti meg, ahogyan például az ellopott autó pótlása során sem számíthatunk rá.”

A cascónál is ügyelni kell a feltételekre

Jó tudni, hogy a casco csakis a szükségjavítást téríti külföldön, vagyis azokat a mûveleteket, amelyekkel az autó szabályszerûen és biztonságosan üzemeltethetõ. Egyébként csak a Magyarországon végzett helyreállításra nyújt anyagi fedezetet.

Ez tudja külföldön a minicasco

Az olcsón elérhetõ lopáscasco biztosítások csak az országhatárokon belül kínálnak védelmet, ám a minicasco például egész Európában fedezetet nyújt a figyelmetlenségbõl, illetve a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Ez a fedezet ráadásul önrész nélkül, évjárat szerinti korlátozás nélkül jár az autósnak. Mivel ez a biztosításfajta már néhány ezer forintos éves díjért is elérhetõ, megkötése már akár a külföldi út miatt is célszerû lehet.

Lerobbanás esetén az assistance is nagy segítség lehet

Kevesen tudják, hogy akár egy-két hétre is köthetõ úgynevezett határozott idejû casco. Nem csoda, hogy nem túl ismert, hiszen díja általában az éves casco idõarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehetõ igénybe külön utánajárással.

A nem balesetbõl eredõ mechanikai vagy mûszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot. ami a hibaelhárítás költségeit is téríti. Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körû szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthetõ kiegészítõ assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb mûszaki hiba esetén fontos segítség lehet.A javítás költségeit ugyan nem téríti, de önhiba következtében mûködésképtelenné vált autóhoz (üzemanyaghiány, kulcs bezárása vagy elvesztése, stb.) is igénybe vehetõ.