A britek modernizálják a biztosítási törvényt
2014.07.23
A brit pénzügyminisztérium új reformintézkedéseket jelentett be, amely arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy hozzanak nyilvánosságra biztosítási szempontból releváns információkat, mielõtt szerzõdést kötnek – írja a Reuters. Az intézkedéstõl a biztosítási csalások jobb kezelhetõségét reméli a tárca.

Az új szabályok a vállalati biztosításokat érintik. Az Aviva vezérigazgatója, Maurice Tulloch örvendetes fejleménynek nevezte a döntést.

Az új szabályokat nyolc évnyi tárgyalás elõzte meg a vállalatok, biztosítók és törvényhozók részérõl. A törvénykezés célja, hogy a vállalkozások még szerzõdéskötés elõtt hozzanak nyilvánosságra kockázati információkat, a biztosítók kezeljék rugalmasabban a szavatossági szerzõdés megszegését, valamint hogy a megtévesztõ kárbejelentéseket jobban kezeljék.

A korábbi jogszabályok ugyanis kiskapukat hagytak a biztosítók számára, hogy azok irreleváns okokra hivatkozva megtagadhassák a kártérítést – közölte a vállalati biztosítások vásárlóit és a kockázatkezelõket képviselõ szervezet, az Airmic. Két javaslatot azonban kivettek a törvény szövegébõl: az egyik kártalanításra kötelezte volna a biztosítókat, ha azok késlekednek a jogosan benyújtott kárigény megfizetésével, a másik pedig megakadályozta volna azt, hogy a biztosítók azzal az indokkal utasítsanak el követeléseket, hogy a biztosított megszegte a szerzõdési feltételeket. Biztosítók azonban szükségtelennek érezték a két intézkedést, melyek a biztosítási díjak emelkedéséhez vezettek volna.

Az Aviva vezére szerint az új szabályoknak köszönhetõen végre könnyebb lesz értelmezni a szerzõdéseket.