Közös online biztosítási programot dolgozott ki a Google Cloud, az Allianz és a Munich Re
2021.04.29

Online biztosítási programot dolgozott ki a Google Cloud, az Allianz és a Munich Re a felhőszolgáltatásokat igénybe vevő vállalatok számára. Az egyedülálló együttműködésnek köszönhetően hatékonyabbá válhat a kibertámadások és a kapcsolódó kockázatok kezelése és költséghatékonyságot is eredményez a vállalati felhőfelhasználók számára.

A programmal elsőként az évi 500 – 5000 millió dollár közötti éves árbevétellel rendelkező amerikai vállalatokat célozzák meg, a két biztosító pedig az 50 millió dollárig terjedő potenciális online károkat fedezi a Google Cloud ügyfelei számára.

A Risk Protection Program névre keresztelt új kezdeményezés a felhőbiztonsági kockázatok csökkentésére törekszik, és továbbfejlesztett, ugyanakkor még mindig fejlődő kiberbiztosítási rendszert kínál a Google Cloud felhasználói számára. Phil Venables, a Google Cloud alelnöke a programot bejelentő blogbejegyzésben azt állította, a partnerség célja „a kockázatok és költségek potenciális csökkentése és a platformunkba vetett bizalom növelése a vállalati ügyfelek körében.”

A Gartner Research szerint 2024-re az IT-kiadások közel fele (45%) a hagyományos, helyszíni (on-premise) megoldások helyett felhőszolgáltatásokra megy el. A felhőszolgáltatások használatának elterjedésével, az érzékeny szoftverekre, alkalmazásokra és új adattípusokra való kiterjesztésével a vállalatoknak minden eddiginél nagyobb szükségük lesz arra, hogy a felhőszolgáltatások használata az átfogó kockázatkezelési programjukba integráltan történjen.  

A Google Kockázatvédelmi Programjának egyik alapeleme a kizárólag a Google Cloudra vonatkozó a Cloud Protection + kiberbiztosítás. Ehhez kapcsolódik egy jelentési és diagnosztikai eszköz a platformot érintő kockázatok kezelése és felmérése érdekében. A Risk Manager a biztosítók számára is értékes információkba enged betekintést, hiszen az ügyfelek a Risk Manager futtatása után feltárhatják saját kiberkockázati helyzetüket, amely alapján az Allianz és a Munich Re testreszabott ajánlatot adhat számukra.

Várakozások szerint a kísérleti kezdeményezés, a Google Clouddal való integráció révén jelentősen megkönnyíti a kiberbiztosítási szerződési folyamatot, hiszen a releváns adatok valós idejű rendelkezésre bocsátásával a kockázatvállalási folyamat leegyszerűsödik.