Közel áll céljai eléréséhez a Generali
2014.07.31
Idõ elõtt teljesítheti 2015-re kitûzött célját Olaszország legnagyobb biztosítója, miután az elsõ félév mûködési eredménye 10 éves csúcsot döntött – írja a Bloomberg.

Mario Greco, aki 2012-ben vette át a vezérigazgatói szerepet, mindezt jelentõs költségcsökkentések és a nem stratégiai eszközök értékesítése árán érte el, hogy a biztosító a legfontosabb üzleti területekre és a jövedelmezõség javítására tudjon koncentrálni. A hónap elején Greco azt közölte, hogy sikerült befejezniük eszköz-értékesítési terveiket, amelybõl 3,7 milliárd euró bevétele keletkezett a társaságnak.

Az idei második negyedévben 20 százalékkal, 1,25 milliárd euróra növekedett a Generali üzemi eredménye, amely az elemzõi várakozásokat is felülmúlta. Az elsõ félévben ezzel összesen 2,51 milliárd euró mûködési eredményt könyvelhetett el az olasz cég. Június végén a szolvencia 1 mutató elérte a 162%-ot, amely túlmutat a 2015-re kitûzött 160%-os célon.

A csoport nettó bevételei a tavalyi elsõ félévi 478 millióról, idén 416 millió euróra csökkentek, amely elsõsorban a svájci privát banki üzletág, a BSI Group értékesítésébõl származó 113 millió eurós veszteségnek, valamint az orosz OEO Ingosstrakh biztosítóbeli részesedés 190 millió eurós leírásának köszönhetõ.

Az élet üzletágban az üzemi eredmény 10%-kal nõtt a második negyedévben, míg a nem-élet üzletágban 29%-os növekedést sikerült produkálnia az olasz biztosítónak. Az összesített kárhányad, vagyis a kárkifizetések és költségek díjbevételekhez mért aránya a nem-élet szegmensben 92,8 százalékra csökkent június végére.

Ami a 2015-re kitûzött eredmény-célokat illeti, Greco elmondta, hogy szinte biztos, hogy jövõ év vége elõtt elérik azokat, bár a második félév jellemzõen kevésbé jövedelmezõ a különféle szezonális hatások miatt.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a tõkeszerkezet átalakítása, és a kitûzött célok elérése miatt az sem elképzelhetetlen, hogy a következõ évre megcélzott 40%-os osztalék-kifizetési arány is növekedni fog.