Tovább tombol a vihar
2014.08.04
Fákat döntött ki a vihar, pincéket öntött el a víz szombaton késõ este Hajdúböszörményben, ahol egy fesztivált is meg kellett szakítani az idõjárás miatt - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõje vasárnap.

Kelemen-Madai Petra tûzoltó hadnagy tájékoztatása szerint fõként úttestre dõlt fák, villanyvezetékre, épületekre szakadt faágak eltávolításához riasztották a hajdúböszörményi és a debreceni hivatásos tûzoltókat.

A Fekete Péter utcában egy közel nyolcméteres fa dõlt rá egy családi házra, de személyi sérülés nem történt. Emellett több lakóház pincéjébõl kellett eltávolítani a nagy mennyiségben összegyûlt esõvizet. A helyszínen késõ estig dolgoztak a tûzoltók a viharkárok felszámolásán - fûzte hozzá. A vihar miatt a Vásártér utcán tartott fesztivált is meg kellett szakítani.

Az éjjeli vihar miatt folyamatos a mûszaki mentés Budapest XVI. és XIX. kerületében, a tûzoltóknak leszakadt ágakhoz, kettétört fákhoz kellett kivonulniuk - közölte a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivõje hétfõ reggel az MTI-vel. Kiss Norbert elmondta: a vihar miatt a hajnali óráktól több mint harminc telefonos bejelentés érkezett, tizenhat helyszínen avatkoztak be a tûzoltók. Leszakadó ágak, kettétört fák jelentettek veszélyt, forgalmi akadályt - tette hozzá. Egy családi ház tetõszerkezete kigyulladt, vélhetõen egy villámcsapástól. A lángokat eloltották a tûzoltók, senki sem sérült meg.

Mára is figyelmeztetést adtak ki

A heves zivatarok és a felhõszakadás miatt az egész országra elsõfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közölték: eleinte fõként a középsõ megyékben, késõbb a másutt is várható zivatar helyenként felhõszakadással együtt érkezhet, általában 25-50, néhol akár 50 milliméternél is több esõ hullhat. Néhol heves zivatar is elõfordulhat, amelyet nagyobb méretû jég (akár 2 cm körüli átmérõvel) és óránként 80-90 kilométer feletti szélroham kísérhet.