Felmérés: mennyire bízunk az önmûködõ autókban?
2014.08.05
Az amerikai vezetõk közel harmada szívesen lemondana a vezetés élményérõl, ha végre megjelennének a piacon az önmagukat vezetõ autók – derül ki az insurance.com által készített 2000 fõs felmérésbõl.

A vásárlással kapcsolatos kérdésre 22 százalék mondta, hogy szinte biztosan venne ilyen kocsit, 53 százalék megfontolná, egynegyedük viszont teljesen elzárkózott egy önjáró autó vásárlásától – írja az Mfor.hu.

Ha az Amerikában futó autóknak csak 10 százaléka lenne "okos", akkor évi 211 ezer balesetet lehetne megelõzni, 1100 életet megmenteni, és közel 23 milliárd dolláros kártól mentesülne az ország gazdasága. 90 százalékos elterjedés mellett 4,2 millió balesettel, 21 700 halálesettel és 450 milliárd dollárral kerülne kevesebbe az autózás egy évben.

A megkérdezettek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy komoly motiváló erõ lenne az önmagát vezetõ autó vásárlásával kapcsolatban, ha a biztosítási díjak a töredékükre esnének vissza.

Ezzel szemben a megkérdezettek 61 százaléka egyáltalán nem biztos abban, hogy ha kizárjuk az emberi tényezõt az autózásból, akkor biztonságosabb lesz a közlekedés.

Ennél is magasabb, 76 százalék azon emberek aránya, akik nem engednék, hogy gyereküket egy önjáró autó vigye iskolába felnõtt felügyelete nélkül.