Amirõl a magyar nyugdíjasok álmodni se mernek
2014.08.05
Nagy-Britanniában a többség nem csak egyszerûen nyugodt és anyagilag biztonságos nyugdíjas évekrõl álmodik, hanem tengerparti luxusévekrõl. Legalábbis ez derült ki egy friss felmérésbõl.

Hatból egy felnõtt Nagy-Britanniában, amely közel 6,4 millió embert jelent, úgy tervezi, hogy az országhatáron kívül tölti el nyugdíjas éveit. Közel felük Európában képzeli el nyugdíjas éveit is, a legnépszerûbb célpont Spanyolország, de sokan el tudják képzelni távolabb is idõs éveiket.

A felmérésben résztvevõ, 18 év feletti britek 13%-a abban reménykedik, hogy egy napsütötte nyaralóhelyen öregszik meg – állítja az MGM Advantage. A második legkedveltebb célpont Franciaország, melyet 9% választott, míg az USA a harmadik helyen végzett, melyet 8% nevezett meg célpontként.

A felmérést készítõ tanácsadó cég kicsit lerántja a valóság talajára a briteket, arra figyelmeztetve, hogy csúnya meglepetés érheti õket, hiszen nem biztos, hogy évente emelkedni fog az állami nyugdíjuk, ha olyan országba költöznek, amellyel nem kötött kölcsönös megállapodást az Egyesült Királyság. Példaként említi Kanadát, ahova egy 10 évvel ezelõtt elköltözött brit állami nyugdíja ma 42%-kal kevesebbet ér, mintha például az USA-ba költözött volna.

Az Egyesült Királyságban az állami alapnyugdíj összege ma heti 113,1 font (44,6 ezer forint), amely összeg, ha olyan országba költözik az illetõ, amellyel kölcsönös megállapodást kötött a szigetország, akkor évente, szokásos módon növekszik. Ezzel szemben például Ausztráliában és Kanadában nem növekszik az összeg.