KPMG: emelkedhet a biztosítási akvizíciók száma
2014.08.08
Egyre növekvõ érdeklõdést mutatnak az Egyesült Államok biztosítói a stratégiai jelentõségû felvásárlások iránt – derül ki a KPMG szerdán megjelent felmérésébõl.

A KPMG “2014 Insurance Industry Outlook Survey” címû felmérésébõl kiderül, hogy az Egyesült Államokban megkérdezett 95 biztosításpiaci vezetõ 54%-a mondta azt, hogy a következõ egy évben várhatóan meg fog jelenni a vevõi oldalon egy fúzió, vagy felvásárlási ügyletben. A 2013-as felmérés során még csak a megkérdezettek 34%-a mondta ezt.

A fúziók és felvásárlások mögöttes mozgatórugójaként legtöbbször az új piacok és földrajzi területek felé történõ nyitást, valamint a szabályozói nyomást említették a biztosítási vezetõk, mindkét okot a megkérdezettek 45%-a mondta. Az új technológiákhoz és termékekhez való hozzáférést szintén sok vezetõ említette motivációs tényezõkánt.

A KPMG szerint a biztosítói M&A aktvitás felfutására lehet tehát számítani a következõ egy évben, hiszen a biztosítók, kihasználva erõs tõkehelyzetüket, növekedési lehetõséget keresnek az új piacokon, a nem alapvetõ üzleti tevékenységektõl pedig megszabadulnak.

A nem-életbiztosítók elsõsorban olyan vállalatok megszerzésében érdekeltek, amelyek fejlett technológiai háttérrel rendelkeznek, továbbá amellyel növelni tudják értékesítési hálózatukat – állítja a KPMG.

A felmérésre 2014 második negyedévében került sor, melyben az USA élet- és nem-életbiztosítási, valamint viszontbiztosítói felsõvezetõi vettek részt.