Elérte a magyarok ingerküszöbét a nyugdíjkérdés
2014.08.07
A várakozásokat is meghaladja az érdeklõdés az ING Motiva Nyugdíjbiztosítás iránt. Úgy tûnik, az öngondoskodás területén eddig nemigen jeleskedõ magyarok figyelmét felkeltette a nyugdíjkérdés. Egyre több fiatal érdeklõdik a biztosítás iránt, pedig közülük eddig kevesen tartották fontosnak, hogy gondoskodjanak idõs napjaik biztonságáról. A nõk a férfiaknál elõbb kapnak észbe.

Július utolsó napjaiban elérte az ötezret a Motiva Nyugdíjbiztosítást kötött ügyfelek száma az ING Biztosítónál. – Ez meghaladja a várakozásainkat, és külön örömteli, hogy egyre több fiatal köt szerzõdést vagy kér ajánlatot nyugdíjkalkulátorunk segítségével – mondta Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

A Motiva szerzõdést kötõk több mint 80 százaléka 40 és 60 év közötti. A nemek megoszlása kiegyensúlyozott: a nõk aránya 53 százalék, a férfiaké 47 százalék. A nõk ugyanakkor elõbb ébrednek, 42 százalékuk 40 és 50 év közötti, az ugyanilyen korú férfiak viszont az összes férfi szerzõdõnek csak 35 százalékát teszik ki. A férfiak 47 százaléka 50 és 60 éves kora között szerzõdik, a nõknek pedig 43 százaléka köt ebben az életkorban nyugdíjbiztosítást.

Mindez azt bizonyítja, hogy a nyugdíjkérdés már foglalkoztatja a magyarokat is: az elöregedõ társadalomról és az ezzel kapcsolatos problémákról – az átlagnyugdíj szintjének várható visszaesésérõl, az aktívak arányának csökkenésérõl – egyre több a híradás. Ez sokakat elgondolkodásra késztet.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság legfrissebb statisztikáiból például kiderül, hogy a nyugdíjak átlagos összege idén márciusban 115 893 forint volt. Az emberek zöme ugyanakkor úgy véli, ha most menne nyugdíjba, 120 és 240 ezer forint közötti összegre volna szüksége havonta, hogy korábban megszokott életszínvonalát tartani tudja – ez még januárban, az ING Biztosító és a GfK Hungária közös felmérésébõl derült ki. A többség számára azonban az állami nyugdíj összege várhatóan elmarad majd ettõl, így a különbözetet saját nyugdíj-megtakarításaikból kell elõteremteniük ahhoz, hogy idõskorukat ne a lemondás határozza meg. Erre kínál megoldást az adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosítás.

"Mostanáig elsõsorban a nyugdíjkorhatár elérése elõtt állók érdeklõdtek az idõskori elõtakarékosság formáiról, az elmúlt hónapokban azonban a fiatalok – húszas, harmincas éveikben járók – is megjelentek a piacon. Ez azért fontos, mert minél elõbb elkezd valaki megtakarítani idõskorára, annál kisebb összeget kell félretennie havonta" – tette hozzá Szabó Anikó. A szakember arra számít, hogy a szerzõdõk köre fokozatosan és egyre nagyobb mértékben fog bõvülni a következõ idõszakban. Ezt a januártól elérhetõ adójóváírás is ösztönzi: a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg után ugyanis az aktuális jogszabályok szerint akár 130 ezer forint adójóváírás is elérhetõ.

Az ING Biztosító nyugdíjkalkulátora segítségével a www.ingnyugdijbiztositas.hu címen bárki kiszámolhatja, mennyi pénzt kell félretennie a következõ években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelõ összeget összegyûjtse nyugdíjas éveire.