Kevesebbet keresnek az ügynökök a nyugdíjbiztosításokon
2014.08.11
A biztosítók az MNB ajánlása nyomán költséget csökkentettek, ezen belül az ügynökök jutalékát is alaposan megvágták, fõleg a rövidebb futamidõknél – írja a Világgazdaság.

Több biztosítónak is hozzá kellett nyúlnia a költségekhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos ajánlása miatt. A Generali nyugdíjbiztosításainál a teljes költségmutató (TKM) jellemzõen csökkent júliusra, a Signalnál is volt egy termék, amelynél 0,2-0,3 százalékponttal mérsékelni kellett a mutatót.

Másképpen is hozzányúltak a biztosítók a konstrukciókhoz, a Groupama Garancia az ajánlásban írt módszertani szabályok miatt változtatott a termékek struktúráján, ami kis mértékben a TKM-eket is csökkentette. A CIG Pannónia egy terméknél minimálisan módosította a tartamot, hogy megfeleljen, emellett úgy döntött, az ajánlásnak nem megfelelõ termékeket nem értékesíti tovább, helyettük új biztosításokkal jelenik meg a piacon.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint most már szinte minden biztosítás hozza az MNB elvárásait, többségük azonban csak a lazább, két százalékponttal magasabb TKM-et engedélyezõ limitbe fér bele. A szigorúbb TKM-plafon átlépését a biztosítók általában azzal indokolják, hogy ezekben a konstrukciókban magasabb hozampotenciálú, komplexebb, vagy részvényeket is tartalmazó eszközalapok vannak.

Végül sok ponton hozzányúltak a biztosítók a költségekhez, mérséklõdtek a vagyonkezelési díjak is, és a közvetítõi jutalékok is erõteljesen csökkentek, különösen a rövidebb, 10-15 éves futamidõknél – írja a Világgazdaság.

„Mivel a nyugdíjbiztosítások körül – elsõsorban az adójóváírás lehetõsége miatt – nagy az érdeklõdés, az értékesítõk több biztosítást tudnak kötni ugyanakkora ráfordítással egy normál megtakarítási termékhez képest” – mondja Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia élet- és bankbiztosítási ügyvezetõ igazgatója.