Élénkül a nyugdíjbiztosítási piac
2014.08.13
2014 elsõ félévében kis mértékben, 1,25 százalékkal gyarapodott a biztosítási piac, ám ezen belül a gépjármû-, illetve a nyugdíjbiztosítások területe intenzívebb növekedést mutatott. A szektor összesített díjbevétele 441,3 milliárd forint volt az idei elsõ hat hónapban – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A vizsgált idõszakban a teljes díjbevételhez az életbiztosítási üzletág 229 milliárd, míg a nem-élet terület 212,3 milliárd forinttal járult hozzá. A kötelezõ gépjármû-felelõsség-biztosításokból (kgfb) származó bevételek meghaladták az 52 milliárd forintot. A kgfb-szerzõdések darabszáma mintegy 3,4 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest. Szerényebb mértékben, de erõsödött a casco-piac is: a díjbevételeket tekintve 0,7 százalékkal, közel 33 milliárd forintra nõtt, a szerzõdések darabszáma pedig csaknem 7 és fél ezerrel emelkedett.

A gépjármû-biztosítások területén tapasztalt bõvülés elsõsorban az új autó-értékesítések, illetve a magyarországi forgalomba helyezések volumenének növekedésével magyarázható. Friss statisztikák szerint az idei elsõ félévben összesen 32 992 személyautót és 7022 kishaszon-gépjármûvet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi elsõ félévhez képest 21,4, illetve 50,8 százalékos növekedést jelent.

A nem-életbiztosítási üzletág összesen közel 4 százalékkal bõvült a tavalyi évhez képest, ehhez a gépjármû-biztosítások területe mellett az általános felelõsségbiztosítások bevételeinek növekedése járult hozzá. E terület több mint 15 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához képest, amiben valószínûleg szerepe lehet a Polgári Törvénykönyv vezetõi felelõsségre vonatkozó passzusai változásának is.

A január óta hatályos adószabály-változások megszüntették a nyugdíjbiztosítások versenyhátrányát, így - évi legfeljebb 130 ezer forint összegben - adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkezõk. A piac várakozásai szerint ezzel új lendületet kaphat a hazai lakosság idõskorra történõ öngondoskodása.

„A kedvezménytõl azt várjuk, hogy jelentõsen növelheti az idõskorra történõ öngondoskodási hajlandóságot, és azon belül a biztosítások szerepét is. Örömmel látjuk, hogy az elsõ féléves adatok alapján a nyugdíjbiztosítások valóban egyre népszerûbbek az ügyfelek körében. Az új kedvezmény bevezetése jelentõs lépés, mivel a társadalom széles rétegei számára biztosítja a támogatott öngondoskodás lehetõségét” – jelentette ki Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) fõtitkára.