MNB: jól halad a pénzügyi intézmények vizsgálata
2014.08.13
Lezárult a szövetkezeti hitelintézetek, a tõkepiaci szereplõk, a biztosító egyesületek és a pénztárak elsõ ötéves vizsgálati ciklusa az idei elsõ félévben, ennek során minden érintett intézmény prudenciális vizsgálatára sor került, ezzel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatokra vonatkozó törvényi kötelezettségének eleget tett - közölte a jegybank kedden.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén 129 prudenciális felügyeleti vizsgálatot folytat le pénzügyi szervezeteknél ez évi vizsgálati tervének megfelelõen. A jegybanktörvény szerint a bankoknál és a biztosítótársaságoknál legalább háromévente, a szövetkezeti hitelintézeteknél, a tõkepiaci szereplõknél (így befektetési vállalkozásoknál, alapkezelõknél, árutõzsdei szolgáltatóknál), pénztáraknál pedig legalább ötévente kell a szféra minden szereplõjét átfogó vizsgálat keretében ellenõrizni.

A bankok és a biztosító részvénytáraságok második 3 éves átfogó vizsgálati ciklusa 2015 elsõ félévében zárul le. A szövetkezeti hitelintézetek, a tõkepiaci szereplõk, a biztosító egyesületek és a pénztárak elsõ 5 éves vizsgálati ciklusa 2014. elsõ félévével lezárult, ennek során valamennyi érintett intézmény vizsgálatára sor került, ezzel az MNB az átfogó vizsgálatok lefolytatására vonatkozó törvényi kötelezettségének eleget tett.

A pénzpiaci helyszíni vizsgálatok többek közt a meglévõ követelések kezelésének folyamatát, hatékonyságát, illetve a magas hitelkockázat csökkentésére tett erõfeszítéseket értékelték. A jegybank vizsgálta emellett a piaci szereplõk likviditási és tõkehelyzetét, az anyabankoknak a finanszírozásban betöltött szerepét, továbbá a Növekedési Hitelprogram keretében kihelyezett hiteleket is. Az MNB részt vesz az Európai Központi Bank módszertanán alapuló európai eszközminõségi vizsgálatban (AQR) is.

A biztosítói ellenõrzések elsõsorban az ügyfél-tájékoztatásra és állománykezelésre vonatkozó nyilvántartási és ellenõrzési problémákat tártak fel. A pénztáraknál a vizsgálatok elsõsorban a mûködési terhek, illetve a befektetésekkel kapcsolatos közvetett és közvetlen költségek indokoltságára összpontosítottak, de a felügyelõk a tagok felé teljesített kifizetések szabályszerûségét is áttekintették. A közvetítõknél végzett vizsgálatok – amelyek mindegyike sajnálatos módon jogsértést tárt fel – egyebek közt az ügyfél-tájékoztatás megfelelõségére, a közvetítést végzõk és az ügyletek nyilvántartására, a panaszkezelésre és a közvetítõkkel kapcsolatos képzettségi követelmények betartására összpontosítottak.

Az idén június 30-ig már lezárult idei vizsgálatok eredményeként – a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti intézkedések nélkül – 64 felügyeleti határozatot adott ki a jegybank. Ezek közül 10 tartalmazott intézményi, egy pedig személyi bírságot, a pénzbüntetések együttes összege 105,5 millió forintra rúgott.