Nagy nyomás nehezedik a biztosítók mérlegére
2011.08.26
Az európai gazdaság folyamatos gyengélkedése, illetve az USA adósságválsága jelentõsen rontotta az amerikai biztosítók kockázati profilját – közölte az A.M.Best biztosítási hitelminõsítõ ügynökség.

Az ügynökség biztosítók tõkemegfelelési mutatójára vonatkozó stressztesztje szerint a jelenlegi gazdasági körülmények valószínûleg nagyobb hatással lesznek az életbiztosítók mérlegére, mint a vagyon-, illetve balesetbiztosítókéra.

Egyelõre az még nem egyértelmû, hogy az amerikai szuverén adósság leminõsítése milyen hatással lesz a biztosítók adósságának minõsítésére – közölte még július végén az A.M. Best.

A biztosítók pénzügyi erejének értékelése során a hitelminõsítõ intézet olyan tényezõket is figyelembe vesz, mint az USA Standard & Poor’ általi leminõsítése. Az A.M. Best szerint a nemrégiben eldöntött, amerikai adósságplafon megemelése nem szûnteti meg a szuverén adósság körüli bizonytalanságokat, ennek megfelelõen a szuverén osztályzat lehetséges rontását most jóval súlyosabban értékelte a minõsítõ, mint korábban.

Az A.M. Best mostani stressz tesztje szerint a vagyon-, illetve balesetbiztosítók kevesebb mint két százalékát érintheti a leminõsítés.

A legnagyobb veszélyt a biztosítók mérlegére az jelentené, ha a fix hozamú eszközök piaci értéke a kamatlábak emelkedése miatt lecsökkenne. A vagyon-/balesetbiztosítók kapitalizációját szintén kevésbé érintette a leminõsítés, mint az élet-/egészségbiztosítókét, az alacsonyabb tõkeáttétel miatt, valamint likvidebb eszközeik miatt.

Azokat a vagyon-/balesetbiztosítókat érinthetik kedvezõtlenebbül a gazdasági körülmények, melyek nem módosítják befektetési stratégiájukat, de õk is ellensúlyozni tudják mérlegük esetleges romlását az anya-/leányvállalatoktól kapott forrásból, tõkebevonásból, vagy a bevételek visszatartásából – véli az A.M. Best.