Miben tartják a pénzüket a hazai biztosítók?
2014.08.15
Bár a hazai biztosítók pénzük nagy részét még mindig államkötvényben tartják, jól látható a befektetési jegyek súlyának növekedése a cégek eszközállományában. Állampapírban pedig 2004 óta nem volt ennyire kevés pénz – írja az Mfor.hu a Magyar Nemzeti Bank biztosítókra vonatkozó mérlegadataira hivatkozva.

A hazai biztosítók tulajdonában lévõ államkötvények állománya az elmúlt 5 évben nominálisan 241 milliárd forinttal (808 milliárdra) csökkent mialatt a belföldi befektetési jegyekben tartott pénz összege 266-tal nõtt. A második negyedévre megháromszorozódott a belföldi befektetési jegyben tartott biztosítói vagyon, amely immár 394 milliárd forint. Az állampapírokban lévõ 808 milliárd forint pedig 10 éves mélypontnak felel meg. állampapírokban.

Az elmúlt 3 negyedévben nem csak a magyar, de a külföldi befektetési jegyek is népszerûek lettek a biztosítók körében, amelyek állománya 45 milliárddal 340 milliárd forintra nõtt – derül ki az MNB adataiból. Természetesen sok befektetési alapban van állampapír, így a portfóliókon keresztül egy részük továbbra is az állami kiadásokat finanszírozza.

Kincstárjegyekben a második negyedév végén 180 milliárdnál is több pénz volt, míg a korábbi években jellemzõen a 100-at sem közelítette meg ez az összeg. Az egyéb értékpapírok súlya a teljes portfólióban nem változott. Az elmúlt 3 negyedévben 120-130 milliárd forint közötti értékben tartottak pénzt a bankokban a biztosítók, amely a teljes tõkeállományuknak alig több mint 5 százaléka.

A hazai biztosítók teljes mérlegfõösszege egyébként 2014 második negyedévében 2439 milliárd forinttal történelmi csúcson állt, ám ez csak alig 3 milliárd forinttal haladta meg a 2010 második negyedévi korábbi rekordszintet. Az állomány az elmúlt 3 negyedévben egyébként újra növekedésnek indult, azonban reálértéken még mindig hatalmas a lemaradás a 2010-es adatokhoz képest.

Forrásoldalon folyamatos növekedés volt megfigyelhetõ a biztonságtechnikai tartalék összegében, amely a második negyedévében már meghaladta a 2000 milliárdot. Ebbõl több mint 1000 milliárd a befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz tartozik, 614 a "hagyományos" életbiztosításokhoz, 465 pedig egyéb biztosításokhoz.