Új törvényt kapnak a hazai biztosítók
2014.10.29
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az Országgyûlés elé a biztosítókról és a biztosítási tevékenységrõl szóló törvényjavaslatot. Az új jogszabályra a javaslat indoklása szerint azért van szükség, mert a szektor a jelenlegi, 2003-as keltezésû biztosítási törvény hatályba lépése óta jelentõs fejlõdésen ment keresztül – írja a Világgazdaság.

Az új törvényre a biztosítók tõkehelyzetét szabályozó új irányelvek miatt is szükség van. A parlament elé beterjesztett törvényjavaslat a Szolvencia 2-t is átülteti a jogrendbe, emellett a hatályos hazai szabályozás egyes elemeit korszerûsíti.

Külön könyvben kaptak helyet a törvényjavaslatban a biztosításközvetítõkre vonatkozó szabályok. A közvetítõi szabályozás lényeges változása, hogy a korábban független biztosításközvetítõnek számító többes ügynök a törvény hatálybalépését követõen — a tevékenysége jellegébõl adódóan — függõ biztosításközvetítõnek minõsül majd. Azt is szabályozza a törvény, mennyi jutalékot kaphatnak a biztosításközvetítõk egy-egy szerzõdés után.