Tovább szárnyalnak a befektetési alapok
2014.08.19
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán júliusban is, így immár 22 hónapja töretlen a növekedés. A fejlett világ tõzsdéi csökkentek, a fejlõdõ világ tõzsdéi emelkedni tudtak, de a magyar tõzsde jelentõsebb veszteséget könyvelhetett el az elmúlt hónapban. A forint tovább gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest is. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban ismét kimagasló növekedést hoztak a vegyes alapok, de kötvényalapok teljesítménye is említésre méltó.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 74 milliárd forinttal, azaz 1,4 százalékkal növekedett júliusban, elsõsorban a tõkebeáramlásnak köszönhetõen. A kezelt vagyon alakulása ebben a hónapban viszonylag egységes képet mutat, hiszen csak a pénzpiaci alapoknál láthatunk kisebb csökkenést. A tõkeáramlásánál tulajdonképpen ugyanez a helyzet: itt is a pénzpiaci alapoknál tõkekiáramlást, a többi alapnál pedig tõkebeáramlást tapasztalhattunk. Ebben a hónapban összességében 85 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a kötvény és a vegyes alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.250 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,3 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,6 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,7%-kal csökkent, ami érthetõ, hiszen a befektetõk a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben. A csökkenést gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknál történt visszaváltások okozták, ahol a tõkekiáramlás meghaladta a 38 milliárdot.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek. Az utóbbi hónapokban fõleg a rövid futamidejû hazai kötvényalapokat keresik a befektetõk és így volt ez júliusban is, de ezúttal a szabad futamidejû kötvények is hasonlóan népszerûek voltak. A tõkebeáramlás közel 42 milliárd forint, amely a legnagyobb a kategóriák között és ami döntõ részben a rövid kötvényeknek köszönhetõ. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 3,4% volt.

A magyar tõzsdeindex, szemben a fejlõdõ piacokkal, amelyek emelkedni tudtak, jelentõsebb esést szenvedett el. A részvényalapokba 7,3 milliárdnyi friss tõke érkezett, de a hozamok ezúttal nem segítették a növekedést. Összességében a részvényalapok vagyona 1,9%-kal lett több.

A tõkevédett alapokba ezúttal 10 milliárdnyi friss tõke érkezett, de a hozamok itt sem segítették a növekedést, így mindössze 0,7 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét elmaradt, de azért az átlagos növekedést sikerült meghaladni. Persze panaszra nincs ok, hiszen a teljesítmény azért átlagot meghaladó, csak a tõkebeáramlás enyhült. A tõkebeáramlás 9,6 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 1,9%-os volt.

Az ingatlanalapok ezúttal sem érték el az átlagos vagyongyarapodást. A tõkebeáramlás mindössze 0,7 milliárd, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tõkebeáramlás és a hozam együttesen 0,5%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 40 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 8%-kal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

Az árupiaci alapokba alig 100 milliónyi tõke érkezett. A hozamok nem tudták javítani a vagyongyarapodást, így a nettó eszközérték csak 0,9%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban enyhe tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amely elsõsorban az abszolút hozamú alapoknak volt köszönhetõ. A vagyongyarapodás nem érte el az átlagos mértéket, hiszen pontosan 1%-os volt.