Így teljesítettek a hazai biztosítók a második negyedévben
2014.08.26
Az egy évvel korábbihoz képest több mint 5 százalékkal, 200 milliárd forint közelébe nõtt a biztosítók díjbevétele az idén a második negyedévben, az elsõ negyedévihez viszonyítva ugyanakkor 16,6 százalékkal csökkent, elsõsorban az éves gyakoriságú díjfizetések bázishatása miatt. A biztosítói szektor tõkefeltöltöttsége az egy évvel korábbihoz képest az élet ágban csökkenést jelez, de a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is lényegesen meghaladja - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján publikált tájékoztatóban.

Az éves, 5,6 százalékos díjbevétel-növekedés mögött az életbiztosítási üzletág 7,5 százalékot meghaladó, valamint a nem élet üzletág 3,3 százalékos mértékû bõvülése áll. Az elõzõ negyedévhez képest az életbiztosítási díjbevételek 6,5 százalékkal estek vissza, a nem élet üzletág díjbevételei pedig jelentõsen, 27 százalékkal estek. Utóbbi kiugró mérték oka, hogy egyes ágazatokban jellemzõ az éves gyakoriságú díjfizetés, így az éves díj egészét az elsõ negyedévben fizetik be.


A szektor szerzõdésállománya 1,5 százalékkal, 11 millió 927 ezerre nõtt 2013. második negyedévéhez viszonyítva, az élet üzletágban 1,8 százalékkal csökkent az állomány, a nem élet üzletágban azonban 2,5 százalékkal bõvült.

A biztosítói szektor szavatolótõke-ellátottsága továbbra is stabil. Az élet üzletágban mind 2013. második negyedév végéhez mind pedig 2014. elsõ negyedév végéhez képest kismértékben csökkent a tõkefeltöltöttség, de még így is meghaladja a 213 százalékot. Növekedett ugyanakkor a nem élet üzletág szavatolótõke-ellátottsága mind az elõzõ év azonos idõszakához, mind pedig a 2014. elsõ negyedév végi szinthez viszonyítva - olvasható az MNB tájékoztatójában.