MNB: határidõre teljesítettek a hazai biztosítók
2015.08.10
2016. január 1-tõl lép életbe Európa szerte a biztosítási szektorra vonatkozó új, átfogó szabályozás: a Szolvencia 2. A szabályozásnak való megfelelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az érintett intézményekkel történõ aktív technikai, tartalmi kérdéseket érintõ szakmai párbeszéddel is segítette. Az MNB a magyar biztosítók elõzetes, felkészülési célú adatszolgáltatásait megküldte az európai biztosításfelügyeleti hatóságnak, ezzel teljesítve az erre vonatkozóan vállalt kötelezettségét.

A biztosítási szektorban Európa szerte 2016. január 1-jével új, átfogó szabályozás lép életbe. A rendszer alapja a bankoknál már korábban bevezetett kockázatalapú tõkekövetelmény-számítás, amely az eddigi normatív szabályozás helyett fejlett kockázatkezelési és matematikai módszerekkel szolgálja a biztosítók hosszú távú fizetõképességét (ún. szolvenciáját). Az átfogó szabályozási rendszer új, európai szintû szabályokra építve a hazai biztosítási törvény reformját is jelenti, melynek kidolgozásában a jogalkotó mellett a Magyar Nemzeti Bank is aktív részt vállalt egy erre a célra felállított szakértõi munkacsoporttal.

Az MNB további fontos feladata a piaci szereplõk új szabályoknak megfelelõ felkészülésének támogatása és felkészültségük ellenõrzése. Ennek kapcsán az MNB szorosan együttmûködik a biztosításfelügyeletért felelõs európai hatósággal (EIOPA), melynek számos munkacsoportjában és döntéshozó testületében is képviseli az országot, továbbá a hazai piacra alkalmazza annak iránymutatásait. A sikeres felkészülés támogatása céljából már a rendszer bevezetésének elõkészítõ szakaszában több iránymutatás látott napvilágot. Annak érdekében, hogy a biztosítók az új szabályozás bevezetése elõtt megismerkedjenek az EU szinten egységes adatszolgáltatás tartalmával, és felkészüljenek azok elõállítására, az MNB 2014 januárjában felkérte a biztosítókat az európai hatóság által kiadott iránymutatások szerint meghatározott információk benyújtására.

A meghatározott határidõre minden érintett biztosító teljesítette a felkészülési célú, 2014. évre vonatkozó számszerû és szöveges adatszolgáltatást, amelyet az MNB ellenõrzött, és a feltárt hibák javíttatása után továbbított az európai hatóságnak. A Magyar Nemzeti Bank és a hazai biztosítási szektor ezzel teljesítette az adatszolgáltatásra vonatkozóan vállalt kötelezettségét.

Az MNB 2015 tavaszán összesen 11 alkalommal tartott technikai konzultációt a piaci szereplõk részére, melyek keretében sor került a felmerülõ kérdések megvitatására, valamint a tapasztalatok és célszerû lépések ismertetésére. A piaccal való aktív párbeszéd keretében tartalmi és technikai jellegû kérdésekre adott válaszok is segítették a biztosítók felkészülését.

Az MNB a továbbiakban is támogatja és felügyeli az intézmények új, Szolvencia 2 rendszerre történõ felkészülését.