Módosul a KRESZ a gyermekek védelmében
2014.08.29
Az iskolakezdéshez idõzítve egyértelmûvé válnak és a változó nemzetközi rendelkezésekhez igazodnak a gyermekek közlekedésének biztonságát szolgáló elõírások – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az uniós szabályozás új elemként bevezeti az ún. i-Size (integrált univerzális ISOFIX) gyermekbiztonsági rendszerek használatának lehetõségét. A korszerû ülések elõnye, hogy fokozott védelmet nyújtanak az oldalirányú ütközésekkel szemben, rögzítési módjuk miatt beépítésük is könnyebb, kevésbé hibázható el. Egyszerûsödik az osztályba sorolás, a megfelelõ terméket a gyermek magassága szerint választhatják ki a vásárlók. Az üléseken kötelezõen fel kell tüntetni a magasságtartományt és maximális testsúlyt. A szeptember közepi átültetési határidõt tartva a KRESZ is alkalmazkodik a rendelkezéshez.

A módosítás új szövegezéssel teszi egyértelmûvé, hogy gyermekbiztonsági rendszer az elsõ utasülésbe is szerelhetõ, háttal azonban csak akkor, ha az üléshez nincs légzsák vagy ki van kapcsolva. Egy másik pontosítás félreérthetetlenül rögzíti, hogy a „Gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbuszt párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten a gyermekek be- és kiszállása közben kikerülni vagy a szembe jövõ forgalomnak mellette elhaladnia tilos. A korlátozás idõtartamát a vezetõ az összes irányjelzõ mûködtetésével jelzi.

Tavaly május óta a „Gyermekek” tábla alatti kiegészítõ jelzõtáblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. A friss elõírások szerint egy másik kiegészítõ tábla jelölheti azt az idõszakot, amelyben a korlátozás érvényben van. A fõként közoktatási intézmények környékén használt táblák így a tanítás kezdetének és végének reggeli és kora délutáni óráiban védhetik fokozottan a gyermekeket. A nap egyéb idõszakaiban az autósok a megszokott tempóban közlekedhetnek az érintett útszakaszokon.

Az új, pontosított szabályok a módosítás közeljövõben várható kihirdetését követõ napon lépnek hatályba.