Mától nehezebb a KRESZ-vizsga
2015.01.12
Megújultak a vizsgakérdések, amelyek a szakértõ szerint valamivel nehezebbek is lettek. A vizsgázóknak a korábbinál sokkal több kérdésre kell már felelniük. Az új renddel azt szeretné elérni a vizsgákért felelõs Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatal, hogy a vizsgázni szándékozók ténylegesen szert tegyenek a közlekedési ismeretekre, felkészültebben kerüljenek ki a forgalomba.

Január 12-én indul újra a vizsgáztatás, akkortól találkozhatnak a tanulók az új kérdésekkel. A tananyag, a követelményrendszer, a számítógépes vizsgáztatási rendszer, a kérdések megjelenítése, száma és pontozása és a megoldásra rendelkezésre álló idõ nem változik.

Lovas Károly, a Magyar Autóklub mûszaki igazgatója a köztelevízió reggeli mûsorában azt mondta: az elmúlt idõszakban nagyon sok minden változott, az új oktatás lényege pedig, hogy igyekezzen mélyebb összefüggéseket és helyzetfelismerést is oktatni. Azt tanácsolja egyébként is, hogy a régebben jogosítványt szerezetteknek, hogy néhány évenként lapozzák át a KRESZ-könyvet, mert számukra is meglepetés lesz, mennyi új információ és tábla szerepel benne.

Így például míg régebben az egyirányú utcákban biztosan nem jöhetett szemben senki, addig mára fel kell készülnünk, hogy bármikor, az arra lehetõséget adó utcákban, megjelenhet egy-egy kerékpáros.

A mûszaki igazgató közölte: azt várják az újítástól, hogy csökkenjen azon balesetek száma, amelyeket a friss jogosítványosok okoznak.