Rengeteg családi ház tetejére kerülhet napelem – érdemes biztosítani is őket!
2021.05.28

Rendületlenül terjednek hazánkban a háztartási méretű naperőművek, melynek köszönhetően mára közel 72 ezer háztartás rendelkezik napelemes kiserőművel. Ezt a számot igyekszik 15 éven belül 200 ezerre növelni a kormány, ezért komoly támogatást kap a lakossági napelemhasználat és fűtés-korszerűsítés. Mivel ezek a beruházások jelentősen növelik az ingatlanok értékét, fontos, hogy a biztosítás is lekövesse az értéknövekedést. Emellett az időjárásnak kitett napelemek is megfelelő biztosítási védelmet igényelnek, ami egyes esetekben akár kötelező is lehet!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a háztartási méretű, maximum 50 kilowatt kapacitású naperőművek darabszáma és beépített teljesítménye egy év alatt másfélszeresére nőtt. Ilyen módon 2020 végére már 88 112 darab háztartási méretű naperőmű termelt villamos energiát, összesen 719,09 megawatt (MW) beépített kapacitással.

A kormány Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célja, hogy 2035-re legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4-5 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel. Szintén cél, hogy a lakossági hőszivattyúk beépített teljesítménye 2030-ra közel 400 MW-ra emelkedjen a 2017-es 62 MW és a 2019-es 148 MW után.

Hasonló célokat fogalmaz meg Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve (HET) melynek egyik komponense, az energetikai, zöld átállás (F komponens) részben a lakossági napelem használat és a fűtéskorszerűsítés támogatására összpontosít. A HET szerint az áramtermelés karbonmentessé tétele érdekében mintegy 175 megawatt (MW) új beépített megújuló energiatermelési kapacitást kell létrehozni háztartási méretű, azaz 50 kilowattosnál kisebb kiserőművekkel. Ennek érdekében támogatást kap a lakossági napelemhasználat és fűtés-korszerűsítés (elektrifikálás).

Rengeteg otthon korszerűsödhet!

A lakóingatlanok felújítására a következő néhány évben többféle finanszírozású támogatási program is elérhető: a kedvezményes kamatozású hitelektől (GINOP, KEHOP) a vissza nem térítendő támogatásokig (például az Otthonfelújítási program). Természetesen támogatások igénybevétele nélkül is érdemes lehet energiahatékonyságot növelő beruházásba kezdeni, hiszen a rezsiköltség jelentős része megspórolható korszerű nyílászárókkal, fűtési rendszerekkel, napelemes rendszerrel.

Az ilyen léptékű ingatlanfelújítást követően nem szabad megfeledkezni a biztosítások megújításáról sem, ennek elmulasztása esetén előfordulhat, hogy kár esetén annak csak egy részét fedezi a lakásbiztosítás. A biztosítási összeg nagysága akkor helyes, ha az eléri legalább az elkövetkező egy biztosítási évben a meglévő, illetve elkészülő épület, a beépítésre kerülő épületberendezési, felszerelési tárgyak, építési anyagok együttes értékét. Ezen adatok ismeretében szükség szerint módosítani kell a biztosítási szerződést is. A biztosítói értékkövetés ugyanis nem foglalja magában az épp folyamatban lévő felújítás, beruházás miatti értéknövekedést. Erről az ügyfélnek kell tájékoztatnia biztosítóját. A változás-bejelentés a biztosított elemi érdeke és a szerződésben előírt kötelezettsége.

Napelemre, hőszivattyúra külön is érdemes biztosítást kötni!

A napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk igen nagy értéket képviselnek, hiszen a legegyszerűbb rendszer is milliós beruházást igényel. Ráadásul elhelyezésüknél fogva ki vannak téve a természeti és emberi hatásoknak, ezért védelmükről gondoskodni kell. Hitelből vagy állami támogatásból finanszírozott napelemes rendszer kiépítésénél a finanszírozó elő is írhatja a napelemes rendszer biztosításának megkötését.

Szerencsére ezen berendezések kárai is biztosíthatók akár a lakásbiztosítási szerződés kiterjesztésével, akár külön. Egyes biztosítóknál ezek a berendezések az ingatlan vagyoncsoport részét képezik, másutt ingóságnak tekintik. Ez azért is fontos különbség, mert az elemi károk, vagy betörési, rongálási kockázatok szempontjából eltérő fedezetek vonatkoznak az ingatlanokra és az ingóságokra.

Meglévő lakásbiztosítási szerződés módosítása, illetve új kötés esetén is nagyon fontos tisztában lenni a konkrét szerződés biztosítási feltételeivel, különös tekintettel arra, hogy mely biztosítási eseményekre, milyen vagyontárgyakra vonatkozik, milyen kizárásokat és mentesüléseket tartalmaz, valamint, hogy mekkora összegű a biztosítási érték.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások esetében a napelem, napkollektor, hőszivattyú az épület vagyoncsoport részét képezi, az alapcsomag is fedezi őket. Ezen berendezések beépítése felújításnak számít, amelyre külön díj ellenében kiegészítő biztosítás köthető, így, ha a felújítás ideje alatt érné őket kár – legyen az tűz, vihar, vízkár vagy üvegtörés, sőt, akár rongálás – a biztosítás ezt is fedezheti.