Pénzügyi zavar felé sodródik a régiónk
2014.09.02
Az ukrán válság hatására Közép- és Kelet-Európa a pénzügyi zûrzavar felé sodródik – állapította meg az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezete globális gazdasági körülményeket vizsgáló kutatásában (GECS - Global Econimc Conditions Survey).

A hvg.hu által idézett eredmények szerint a pénzforgalmi és a keresleti viszonyok jelentõsen romlottak, és hogy egymás után két negyedév során növekedett a régióban a pénzügyi instabilitás, amelyet a devizaárfolyamok és a ráfordítási költségek jelentõs ingadozása jellemzett.

Az üzleti lehetõségek is nagymértékben romlottak a második negyedévben, hároméves mélyponthoz közelítve. A részben a javuló makrogazdasági kilátásoknak köszönhetõen viszonylagosan javult az üzleti bizalom Közép- és Kelet-Európában, még ha csak kis mértékben is.

A jelentés megállapította, hogy a gazdasági fellendülés globális léptékben ismét vesztett a lendületébõl. 2014 második negyedévében globálisan kismértékben visszaesett az üzleti bizalom, amelyre a korábbiaknál is nagyobb mértékben van kihatással a pénzügyi stabilitás.

Az üzleti bizalom látszólagos stabilitása a jelentés szerint annak az eredménye, hogy a javuló befektetési környezet és a csökkenõ üzleti lehetõségek hatása kioltja egymást.

A reálgazdaságról érkezõ viszonylag jó hírek ellenére a felmérés feltárta, hogy 2014 elsõ fele nem sok jót hozott a nyugati bankoknak, ami fokozottan igaz a második negyedévre. Az Egyesült Államokban és Európában a nagy pénzintézetekre vonatkozó adatok erõteljes visszaesést mutatnak a bizalom terén. Ennek okát a tanulmány abban látja, hogy a szektor szereplõi keményebb stressz-tesztekre, emelkedõ kamatokra és csökkenõ ingatlanárakra, továbbá erõsödõ geopolitikai kockázatra és az iparági szabályozás szigorúbb számonkérésére számítanak.

"Már most tisztán látszik, hogy 2014 korántsem lesz olyan kedvezõ a globális gazdaság számára, mint a stabil fejlõdéssel jellemezhetõ 2013-as év" – mondta Manos Schizas, az ACCA vezetõ gazdasági elemzõje. 2013-ban a jó híreket a nagy pénzintézeteknek és a kemény megszorításokat "túlélõ" szereplõknek, például az Egyesül Királyságnak és Írországnak köszönhettük, idén azonban már õk is inkább negatív hírekkel szolgáltak – tette hozzá. A kínai gazdaság lassulása, ami folyamatosan kihat a globális kilábalásra is, talán a végéhez közeledik, de a Kelet-Európában és a Közel-Keleten fenyegetõ geopolitikai problémák valószínûleg épp olyan károsnak bizonyulnak majd középtávon – hangsúlyozta a gazdasági elemzõ.