Lakásbiztosítás a régióban: bõven van még hova fejlõdni
2014.09.09
A legutóbbi, 2011-es népszámlálási világprogram adatai szerint Közép- és Délkelet-Európában mintegy 75 millió lakás található. Ami az ezekre kötött lakásbiztosításokat illeti, 2013-ban összesen 4,2 milliárd euró díjbevételük keletkezett a biztosítóknak tûz és elemi károk biztosításából, amely a teljes nem-életbiztosítási díjbevételük 15%-a, vagyis bõven van még tere a fejlõdésnek.

Az XPrimm magazin összehasonlítása szerint hazánk lehet a legbüszkébb a régióban, ugyanis nálunk a legmagasabb a biztosított ingatlanok aránya, közel 67%. Minket követ Lengyelország, ahol nagyjából az ingatlanok felére kötöttek biztosítást. Mindkét országban igen jelentõs az árvíz-kockázat.

Montenegroban ezzel szemben mindössze a lakások 23%-a biztosított, igaz, a természeti katasztrófa kockázatok tekintetében relatíve alacsony a kitettsége az országnak, ami részben megmagyarázza a lakosság alacsony érdeklõdését a lakásbiztosítások iránt.

Törökország ezzel szemben nem mondhatja el magáról, hogy alacsony lenne a természeti katasztrófák kockázata, hiszen például földrengések relatíve gyakran fordulnak elõ, ennek ellenére a lakásbiztosítási penetráció alacsonyabb, mint 30%. Románia esetében szintén magas földrengés-kockázati kitettségrõl lehet beszélni, ahol ráadásul az árvizek kockázata is magas. Nem véletlen, hogy mindkét országban bevezették már a kötelezõ lakásbiztosítást.