Többszáz embert kellett kitelepíteni a heves esõzések miatt
2014.09.15
A magyarországi folyószakaszokon már több mint kétszáz kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Több településen tovább romolhat a helyzet - közölte az Országos Mûszaki Irányító Törzs (OMIT).

Több mint tizenhárom kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán) elsõfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez már hét vízügyi igazgatóság területérõl rendeltek át mûszaki irányítókat, gátõröket, vízhozammérõket. A Balatonnál a vízparti településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de kijelölték a védekezésért felelõs helyi szakembereket, és Siófok mûszaki segítséget kért a vízügyi igazgatóságtól az elöntések kezelésére.

A bizonytalan meteorológiai helyzet miatt fennáll a veszélye annak, hogy Zalaszombat, Gáborjánháza, Bödeháza és Szijártóháza településen esetleg tovább romlik a helyzet. Lenti térségében nem javasolja a visszatelepítést az OMIT.

A sok esõ miatt kialakult árvízhelyzet miatt 91 településen kellett védekezni hétfõ hajnalig, több mint 200 embert kellett kitelepíteni, ötöt pedig kimenteni - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság. A katasztrófavédelem több mint ötszáz munkatársát 1500 helyi és a polgárõrség is segítette, országszerte kb. 4000 ember vett részt a munkákban. Ár- és belvíz miatt huszonhat úton van érvényben teljes útzár. Az intenzív esõzés hétfõ délig folytatódik, fõleg délen.