Már a klasszikus életbiztosítások verik a bankbetéteket
2014.09.16
A betéti kamatok olvadásával szép reálhozamot hozhatnak a klasszikus életbiztosítások, amelyek a garantált hozamot akár 3-4 százalékkal is felül tudták teljesíteni a korábbi években – írja a Privátbankár.hu.

A biztosító köteles az életbiztosítási díj kiszámításakor egy olyan hozammal számolni, amelyet mindenképpen el fog érni, ez az úgynevezett technikai kamatláb. Ezt a hozamot csak az élet- és betegségbiztosítási díj- és díjtartalék, illetve a balesetbiztosítási és felelõsségbiztosítási járadéktartalék megállapításakor kalkulálják, a költségek elvonása után.

Az elmúlt években a biztosítók által az új szerzõdésekhez kínált technikai kamatláb jelentõsen csökkent, azonban a sorozatos jegybanki kamatcsökkenések miatt ma még „reálhozamot” nyújt a technikai kamatláb. A Privátbankárnak válaszoló biztosítók közül csak az Aegon 2 százalékos szintje van az MNB 2,1 százalékos alapkamata alatt, az ING, a Groupama és a CIG 2,5 százalékos technikai (garantált) hozamot biztosít a jelenleg velük új szerzõdést kötõknek. A K&H-nál ugyan nem technikai kamatnak, hanem garantált hozamnak nevezik a tételt, de ennek mértéke jelenleg 2,9 százalék, s hasonló értékrõl számoltak be az Union Biztosítónál is.

Az évesített hozamok tekintetében eddig a biztosítók rendre 3-4 százalékkal tudták „megverni” a technikai kamatot, sõt a korábbi években ennél is magasabb értékek elérésére volt példa.

A többlethozam kapcsán szintén törvény szabályozza, hogy annak legalább 80 százalékát mindenképp oda kell adni az ügyfelek számára. Jellemzõen ez a visszatérítési mérték igaz a K&H Biztosító termékei esetében, s a korábbi szerzõdéseknél ugyanezt a szintet alkalmazza a Groupama is, ma már azonban a legtöbb terméküknél a többlethozam 90 százalékát írják jóvá az ügyfeles tartalékokon. Az Unionnál a többlethozam 80-85 százaléka kerül visszaírásra az ügyfélnek, míg az ING és a CIG Pannónia ügyfelei a többlethozam 90 százalékát kapják vissza. Ennél is tovább megy az Aegon, amely a költségek elvonása után a befektetési haszonból már nem kér, a többlethozam 100 százalékát visszaírja az ügyfél számlájára.