Rövidfilmben mutatták be, hogyan bánhatunk felelõssen a pénzünkkel
2014.09.16
„A pénzem épít” mottóval hirdetett rövidfilm pályázatot a MagNet Magyar Közösségi Bank és a Daazo Európai Rövidfilm Központ. A mûvészet, a pénz és társadalmi felelõsségvállalás kapcsolatára építõ, sikeres kezdeményezés célja az volt, hogy fiatal, tehetséges filmesek reflexióin keresztül mutassa meg: olyan egyszerû cselekedetekkel is tehetünk a civil szféráért, mint egy hétköznapi kártyás vásárlás.

A többek közt Pataki Ági és Kovács Gábor producerek és Winkler Nóra mûsorvezetõ zsûrizte alkotások közül 10 került a rövidlistára, a nyertest szeptember 15-én hirdették ki. Az elsõ díjat, 1.000.000 forintot Filkor Gábor és Horváth Tímea szerzõpáros „Egy kicsi is segíthet” címû alkotása, a legtöbb megosztásért járó közönségdíjat, mely 300.000 forintot jelent, Klement Bence csapata kapta, több mint 3500 online share alapján. A pályázatot a MasterCard támogatta.

Fiatal filmes tehetségek friss, kreatív mûvein keresztül kívánt párbeszédet nyitni fontos társadalmi problémákról a MagNet, a Daazo.com portállal együttmûködve. Közös pályázatukon, mûfaji megkötés nélküli rövidfilmben mondhatták el a mûvészek, hogyan lehet az olyan hétköznapi cselekedetekkel is, mint a bankkártyás vásárlás társadalmi ügyeket felkarolni.

A 19 beérkezett pályamûbõl a Pataki Ági és Kovács Gábor producer páros, Winkler Nóra rádiós és televíziós mûsorvezetõ, a MagNet Bank Közösségfejlesztési Igazgatójaként tevékenykedõ Molnár Csaba, illetve a MasterCard Marketingvezetõje, Mondovics Péter összetételû zsûri 10 alkotást juttatott shortlistre. A bírák az újszerû, figyelemfelkeltõ és magas minõségû alkotásokat keresték a beküldött filmek között.

A pályázat fókuszában a MagNet KAP Kártyaprogramja állt: e programban a bankkártya-tulajdonosok szabadon kiválaszthatnak egy civil szervezetet, melyet minden kártyás vásárlásukkal támogatnak, úgy, hogy nekik ez nem kerül pénzbe. A támogatás összege ugyanis a Bank nyereségébõl kerül felajánlásra. Így a MasterCard MagNet KAP kártyával történt vásárlások alapján számított összeget negyedévente a kiválasztott civil szervezetnek utalja a Bank, ezzel segítve a civil szférát.

A szeptember 15-i díjátadón, melyet a MagNet Közösségi Házban rendeztek meg, Molnár Csaba adta át a díjakat a nyerteseknek. „Filkor Gábor és Horváth Tímea mûve animációs elemeket vegyít klasszikus filmtechnikával. A film érdekessége, hogy szórakoztatóan és meseszerûen beszél olyan érzékeny társadalmi problémákról, melyekhez általában szomorú hangvétellel illik nyúlni, és mégis – talán így jobban is – megérinti a nézõt. A gyõztes csapattal tovább dolgozunk még a filmjükön, a nyeremény egy része erre fordítandó. A kezdeményezést nagyon sikeresnek érezzük, és drukkolunk, hogy a fiatal mûvészek minél nagyobb hangot kaphassanak a jövõben!” – mondta el Molnár Csaba.