Már a turizmusban is készülnek az idõsek számának növekedésére
2014.09.17
A társadalom gyorsuló elöregedésének kettõs hatása lesz a leendõ nyugdíjasokra. Miközben egyre több fizetõképes nyugdíjas fogyasztóval számolhat a világkereskedelem és átalakulhat a turizmus szerkezete is, az idõsek számának növekedése az állami nyugdíjrendszereket instabillá teszi: várhatóan egyre többrõl kell lemondania azoknak, akik az elkövetkezendõ években, évtizedekben érik el a korhatárt, és csak az állam kifizetéseire támaszkodnak. Így, ha valaki nem akar nélkülözõ öregséget, számára az öngondoskodásnak mára nem maradt alternatívája.

2030-ra a Föld népessége 8,3 milliárdra nõ, és a legtöbb régióban emelkedik majd az átlagéletkor, ami gyökeresen átalakítja majd a turizmust – derült ki az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) tanulmányából. A fejlett országokban növekvõ átlagéletkor miatt az eddiginél is nagyobb figyelmet kell kapnia az idõsebb utazók igényeinek. Ez a turisztikai termékfejlesztés, az infrastruktúra és a marketingkommunikáció terén is kihívás elé állítja a szakembereket. A nyaralóhelyek közvetlen közelében elérhetõvé kell tenni például a krónikus betegek ellátására alkalmas egészségügyi szolgáltatásokat, fel kell készülni az egyedül utazó idõsek speciális igényeire.

Nyugdíjasként utazni tehát egyre kellemesebbé válhat Európa- sõt világszerte az elkövetkezendõ évtizedekben. Azonban a folyamatosan javuló szolgáltatásokat csak azok az idõs emberek tudják majd igénybe venni, akik aktív éveik alatt gondoskodtak „öreg napjaikról”.

„A statisztikák szerint Magyarországon egy nyugdíjas még legalább 16 évig él, miután befejezi aktív éveit. Ez az életszakasz rengeteg lehetõséget rejt a tanulástól az utazáson, a sporton át a mûvészeti tevékenységig” – hívja fel a figyelmet Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója. Nyugdíjas korban a megfelelõ források birtokában valóra válthatóak azok az álmok, amelyekre nem volt lehetõség idõ híján az aktív évek alatt. A távoli rokonok, régi barátok meglátogatása, a világ bebarangolása, sõt, akár egy saját vállalkozás beindítása nem csak a nyugat-európai vagy az amerikai nyugdíjasok kiváltsága – mindez Magyarországon is elérhetõ lehet. Ehhez azonban stabil és kiszámítható anyagi háttérre van szükség, amihez az állami nyugdíj kiegészítése szükséges.

Az Európai Unió 2012-ben kiadott elõrejelzése szerint 2050-ben a magyar átlagpolgár keresetének 65,5 százalékát fogja kézhez kapni nyugdíjként. Összehasonlításképpen: az átlagbér esetén ma nyugdíjba vonuláskor még csak 17 százalékos bevételkieséssel kell számolni, a prognózis tehát ennek a duplájával számol. „Az elöregedõ társadalom számos területen változásokat hoz majd, és erre az egyéni életstratégiákkal is fel kell készülni. Öngondoskodásra van szükség” – mondja Szabó Anikó.

A problémát éppen azok fogják a leginkább a saját bõrükön érezni, akik ma még nagyon távolinak érzik maguktól az idõskort, pedig elemi érdekük, hogy már most elkezdjenek befektetni a jövõjükbe. Az egyik jó lehetõség erre a nyugdíjbiztosítás, annál is inkább, hiszen január óta az állam is támogatja az ilyen célú megtakarításokat: a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka, de évente legfeljebb 130 ezer forint vehetõ igénybe adójóváírás formájában a törvényi feltételek szerint.

Igen népszerû az ING Motiva Nyugdíjbiztosítás, amely kiszámítható megtakarítási forma, hiszen szerzõdésben garantált összeget biztosít lejáratkor. A Motiva az életbiztosítási védelem mellett lehetõvé teszi azt is, hogy az ügyfelek élethelyzetük változása esetén megemeljék a befizetések összegét, így növelve a havi megtakarítás mértékét. Az ING Biztosító nyugdíjkalkulátorral is segíti a tervezésben az idõskorukra készülõket. A www.ingnyugdijbiztositas.hu címen bárki kiszámolhatja, mekkora összeget kell félretennie, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésekor már saját igényeinek megfelelõ megtakarítással rendelkezzen.