Õsszel is folytatódik az extrém idõjárás
2014.09.17
A szokatlanul csapadékos nyár után õsszel is folytatódik az extrém idõjárás. A Groupama Garancia Biztosítóhoz szeptember elsõ két hetében az esõzéssel, a viharos idõjárással összefüggõen összesen mintegy 3150 kárbejelentés érkezett, közel 260 millió forint értékben. A kárbejelentések száma 40%-kal magasabb az ilyenkor szokásosnál, ezért a biztosítótársaság a károk minél gyorsabb rendezése érdekében a szélsõséges idõjárás által leginkább sújtott területekre csoportosítja át kárszakértõit, és a bejelentett károkat gyorsított ütemben fizeti ki. A Szijártóházáról és Zalaszombatfáról kitelepített ügyfeleinek minél elõbb átutalja azt a jellemzõen 100 ezer forintos összeget, mely a kitelepítéssel kapcsolatban felmerülõ költségeik fedezetére szolgál - közölte tegnap a biztosító.

Csapadékos nyár után szeptemberben is több ezer kárbejelentés

Idén megtapasztalhattuk a szélsõséges idõjárás következményeit. A ciklonok, frontok egyszerre nagy mennyiségben lehulló csapadékot, viharokat, villámlásokat okoztak a nyáron. A Groupama Garancia Biztosítóhoz 2014-ben a nyár folyamán jóval több kárbejelentés érkezett az átlagosnál: júliusban a kárbejelentések száma 9324 db volt, ennek kárértéke 644 millió forint, míg augusztusban a kárbejelentések száma meghaladta a 10 ezer darabot, melynek kárértéke 770 millió forint volt. Ha nyár folyamán érkezõ bejelentések megyei megoszlását vizsgáljuk, elmondható, hogy a Groupama Garancia Biztosítóhoz a legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyébõl (2130 db), illetve Budapestrõl (2120 db) érkezett, de magas volt a kárbejelentések száma Baranyában (1870 db) és Pest megyében (1600 db) is.

Az õsz eddigi részében sajnos tovább folytatódik a szokatlanul csapadékos idõjárás: szeptember eddig eltelt napjaiban az ilyenkor megszokott csapadékmennyiség közel ötszöröse hullott le eddig. A Groupama Garancia Biztosítóhoz szeptember elsõ két hetében az esõzéssel, a viharos idõjárással összefüggõen összesen mintegy 3150 kárbejelentés érkezett, közel 260 millió forint értékben. A legtöbb kárbejelentés ezen idõszakban a felhõszakadások és a viharok következtében érkezett. A szeptember 1. és 14. közötti idõszakban mintegy 1250 bejelentés érkezett felhõszakadás, és 1130 bejelentés viharok miatt. Ezek kárértéke 110, illetve 72 millió forint. A Groupama Garancia Biztosítónál kiemelkedõen sok, közel 600 bejelentés (53 millió Ft) érkezett a villámcsapások másodlagos hatása okozta károk miatt is. „Elmondható, hogy még szeptemberben is az esõzéssel, a viharos idõjárással összefüggésben érkeznek a leggyakrabban a kárbejelentések. A kárbejelentések száma 40%-kal magasabb az ilyenkor szokásosnál” – mondta el Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának fõosztályvezetõje.

Gyors segítség a kitelepített ügyfeleknek


Vasárnap Szijártóháza és Zalaszombatfa lakosságát kitelepítették az árvízveszély miatt, a falvak teljes lakosságának el kellett hagynia otthonát. A Groupama Garancia Biztosító ebben a nehéz helyzetben ügyfelei segítségére siet. A biztosítótársaság a kitelepítések hírére azonnal megkereste ott élõ ügyfeleit, hogy minél elõbb tudjon számukra anyagi segítséget nyújtani. A kitelepítések során felmerülõ költségek fedezetére szolgáló összeget, mely jellemzõen 100 ezer Ft ügyfelenként, a mai napon utalja át.

Megfeszített munka az árvízi védekezésben, gyorsított eljárás a biztosítónál

A hirtelen lehulló hatalmas mennyiségû csapadék az országban sok helyen megfeszített erõfeszítést követel a szakemberektõl és a lakosságtól is. Lezárt utakról, bel- és árvízvédelmi készültségrõl szólnak a híradások, melyek arról is beszámolnak, hogy az árvízi védekezésben a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek munkáját már a rendõrség emberei, polgárõrök és önkéntesek is segítik.

Az ilyenkor szokásosnál mintegy 40%-kal több kárbejelentés minél gyorsabb, gördülékenyebb kezelése a Groupama Garancia Biztosító szakembereitõl is megfeszített munkát követel. Annak érdekében, hogy a biztosítótársaság a kárbejelentéseket minél gyorsabban rendezni tudja, a szélsõséges idõjárás által leginkább sújtott területekre csoportosítja át kárszakértõit. A bejelentett károk gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján, vagy az azt követõ napon kifizetésre kerülnek, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelõleget fizet a társaság.

A Groupama Garancia Biztosító a kárbejelentéseket továbbra is folyamatosan, több csatornán fogadja: a bejelentések az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, telefonon, faxon, online a www.groupamadirekt.hu „Írjon nekünk! menüponton keresztül, valamint a TeleCenter a 06 1 467 3500 telefonszámán is megtehetõk.