Figyelem: zárolhatják az önkéntes pénztártagok számláját!
2014.09.17
Az önkéntes pénztártagoknak és azok munkáltatóinak legkésõbb 2014. december 31-ig személyesen kell magukat beazonosítaniuk. Ennek hiányában 2015. január 1-jétõl nem teljesíthetõk kifizetések az önkéntes pénztárakból.

A pénzmosás elleni törvény (a 2007. évi CXXXVI. tv.) rendelkezése valamennyi önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárra vonatkozik. Különösen kellemetlen lehet az érintett egészségpénztári tagoknak, ha a határidõig nem történik meg a személyes beazonosításuk, mert e pénztártípusnál a számlaforgalom folyamatos – hívta fel a figyelmet az MKB Pénztárak vezetõje, Lehoczky László.

A rendelkezésnek megfelelõen a be nem azonosított tagok számláját a határidõ lejártakor zárolják, így ezt követõen részükre semmilyen kifizetés nem lehetséges. Az érintett tagok 2015. január 1-jétõl nem tudják használni az egészségkártyájukat, így kellemetlen meglepetés érheti például azokat, akik ezzel szeretnének gyógyszertárban fizetni. Ugyancsak nem kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét sem, vagy esetleg nem tudják igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatásokat mindaddig, míg az azonosítást el nem végzik.

Az MKB Pénztárak közleménye szerint a beazonosítás mindössze pár percet igényel, amennyiben a szükséges személyes okmányok rendben vannak: az eljárás során az érvényes iratok személyes bemutatására van szükség.

Lehoczky szerint fontos, hogy ne halasszuk a beazonosítást a karácsonyi készülõdésre, az év végére, amikor amúgy is sok a dolgunk. Az év utolsó hónapjában "roham" várható, ami akár az adatok feldolgozási idejét is befolyásolhatja – érdemes tehát minél elõbb átesni a procedúrán.

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosítása is egyszerû: ehhez egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükség. Az azonosításban a cégkivonatban szereplõ képviselõnek, vagy meghatalmazottjának kell közremûködnie, ugyancsak a személyes okmányok bemutatásával.