Élesedõ verseny: már a holland árvíztõl sem félnek a viszontbiztosítók
2014.09.19
A viszontbiztosítási piac egyre élesedõ versenye miatt a legnagyobb szereplõk már a hollandiai árvizek ellen is hajlandóak fedezetet nyújtani – írja a Bloomberg.

A Swiss Re már most is nyújt fedezetet ezen kockázatok ellen, melyet korábban sokáig elutasítottak, a Munich Re pedig tárgyalásokat folytat, illetve terméket fejleszt. Komoly kihívást jelent a társaságoknak a biztosítók meggyõzése is, hogy õk is vállalják fel a hollandiai árvizek kockázatának fedezetét.

A Swiss Re ebben a hónapban mutatja be hollandiai biztosítóknak és biztosításközvetítõknek az új kockázati modellt, melyet kizárólag vállalati ügyfeleknek fognak nyújtani a 16,9 milliós országban.

A Bloomberg szerint számos biztosító az után szûntette meg a holland árvízbiztosítás kötését, hogy 61 évvel ezelõtt jelentõs, az ország GDP-jének 10%-ára rúgó károkat okozott egy súlyos áradás.

A viszontbiztosítók azonban ismét kísérletet tesznek arra, hogy meggyõzzék a biztosítókat, érdemes visszatérni erre a piacra.

A szélfútta Hollandia területének több mint fele tengerek és folyók által okozott árvízveszélynek van kitéve, melyet a globális felmelegedés, a tengerszint emelkedésén keresztül tovább fokoz. A veszélyeztetett területen folyik az ország gazdasági tevékenységének kétharmada, és az ország négy legnagyobb városa.

A hollandok szerint ugyan az övék a világ legjobban védett deltája, ennek ellenére a lakossági és a vállalati vagyonbiztosítások nem nyújtanak fedezetet az árvizekkel szemben. Ez az 1953-ban bekövetkezett „nagy árvíz katasztrófa” óta van így, amikor 1800 ember életét vesztette, 72 ezer ember pedig otthonát veszítette.