A kormány számára megkerülhetetlenek a biztosítók
2014.09.22
A kormány gazdaságpolitikájának legfõbb motivátora az elmúlt években a válságból való kilábalás volt. Ez elsõsorban a belsõ fogyasztás és a beruházások serkentését, exportbõvítést jelentett. Ehhez stabil pénzügyi háttér szükséges, amihez biztosítási szektor stabilizáló hatása is jelentõsen hozzájárul – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkár hétfõn, Siófokon, az Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének XI. Biztosításszakmai Konferenciáján.

A gazdaságpolitikának már látszódnak az eredményei is: a foglalkoztatási adatok például legalább 100 ezres nagyságrendben javultak az elõzõ év hasonló idõszakához képest, de megemlítette Pankucsi a munkahelyvédelmi akciót is, ami nagyjából 110 milliárd forintot hagyott a foglalkoztatóknál.

A lakosság jövedelme az szja-rendszer átalakítása miatt nõtt, melynek köszönhetõen nagyjából évi 500 ezer forint maradt a háztartásoknál, amely a fogyasztást növelte.

A gazdaság fehéredése is nagyon fontos eredmény a helyettes államtitkár szerint. A kormány azt ígéri, hogy a tisztességes vállalkozások nem fognak semmilyen módon versenyhátrányt szenvedni az adócsalókkal szemben. Az egyes intézkedések nagyjából évi 100 milliárd forint többlet áfa-bevételt jelent az államháztartás számára.

Kormányzati célok közé tartozik ezen kívül az adósságállomány csökkentése és szerkezetének átalakítása, a 3% alatti költségvetési hiány betartása, a devizahitel állomány kérdésnek megoldása a lakosság eladósodottságának csökkentése érdekében. A hitelezés beindítása is fontos a gazdasági növekedés érdekében, amihez a pénzügyi szektor fejlesztése, korszerûsítése is hozzátartozik – mondta Pankucsi.

Megkerülhetetlenek a biztosítók

Pankucsi szerint a kormányzat számára megkerülhetetlen a biztosítási szektor, amely az elmúlt években ismét növekedésnek indult. 2012-ben még 768 milliárd forint díjbevétel és 13 milliárd adózott eredmény jellemezte a szektor, 2013-ban már 810 milliárd forint díjbevétel, 27,5 milliárd forint adózott eredmény. Az elsõ féléves számok alapján 2014-ben további növekedés várható, visszatérhet a válság elõtti eredményekhez a szektor. Kifejezetten stabilnak is nevezhetõ a piac, annak 200%-os tõkeellátottsága miatt. Ez alapján Pankucsi szerint sem nagy változásokkal, sem piaci elégtelenséggel számolni a piacon. Az ágazat ezen kívül stabilizáló hatással bír, nem csak a pénzügyi válság idõszakában, de a kilábalás idején is. A szektor ugyanis 2000 milliárd forintnyi befektetett vagyonnal rendelkezik, melynek nagyjából fele államkötvényekben áll.