Megugrott a K&H Biztosító piaci részesedése
2011.06.03
A K&H bankcsoport 4,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el az elsõ negyedévben, 16 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A K&H Biztosító szerzõdéseinek száma éves szinten 62,5 százalékkal emelkedett - közölte a pénzintézet csütörtökön.

Az új bankadó összege az egész évre 16 milliárd forint, amelynek idõarányos részét, 4 milliárd forintot számolt el az elsõ negyedévben a bankcsoport - ismerteti a K&H a nem auditált, konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatait az MTI. A költségek csökkentek, a hitelezési veszteségek a bank várakozásainak megfelelõen alakultak. A nem-teljesítõ hitelek aránya tovább nõtt, egy negyedéven belül 8,6-ról 9,3 százalékra.

A csoportszintû tõkemegfelelési mutató március végén 11,2 százalék volt, némileg alacsonyabb az egy évvel korábbi 12,8 százaléknál. A költség/bevétel arány 47,6-ról 48,6 százalékra emelkedett, a tõkearányos megtérülés (ROE) pedig 10,3-ról 8,2 százalékra mérséklõdött.

A K&H Biztosító a második legnagyobb szereplõ lett a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási piacon, részesedése elérte a 14,5 százalékot.

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója a közleményben kiemelte: a nem-élet biztosítás területén a kgfb és kapcsolódó keresztértékesítési kampánynak köszönhetõen a biztosítási szerzõdések száma jelentõsen emelkedett, és az elsõ negyedév végére elérte a 835 ezret, ami éves szinten 62,5 százalékos növekedést jelent.

A díjbevétel növekedésével párhuzamosan a biztosító piaci részesedése is megugrott, a kgfb terén 14,5, a casco terén 3,24, összességében pedig 6 százalékos részesedést ért el, mindegyik érték rekordnak számít a vállalat történetében.

Az élet üzletágban jól indult a K&H, különösen az egyszeri díjas termékek szegmensében, a díjbevételek a közlemény szerint mind a rendszeres díjas, mind az egyszeri díjas termékek kategóriájában meghaladták a piac többi szereplõjének teljesítményét.