Komoly hatással vannak a gazdaságra a természeti katasztrófák
2014.09.26
A természeti katasztrófák által okozott közvetlen károk, például az épületek elpusztulása mellett közvetett veszteségekkel is számolni kell, mint amilyen egy gyárban keletkezett kár miatti termeléskiesés. Ezek évekkel a katasztrófa után is éreztetik hatásukat a gazdaságban – közölte a Munich Re törökországi ügyfélmenedzsere, a 6. alkalommal megrendezett Isztambuli Biztosítási Fórumon.

Jurgen Brucker szerint a katasztrófákat követõ rekonstrukciós idõszak általában ugyan fellendíti valamelyest a gazdaságot, azonban nem képes ellensúlyozni a közvetett negatív hatásokat.

Adatok igazolják, hogy a természeti katasztrófákat követõen a feltörekvõ országok államadóssága igen jelentõsen megemelkedik. Chilében például a 2010-es földrengést követõen az állami hitelfelvétel mintegy 70%-kal emelkedett.

Törökországban az 1999-es Márvány-tenger alatti földrengés igen komoly károkat okozott, a termelési létesítmények 32%-a elpusztult. A Kocaeli tartományban található több mint 1000 vállalat közül 345 szenvedett károkat, melyek átlagosan 35 napig kiestek a termelésbõl. Több mint 18 hónapig tartott, amíg a kapacitáskihasználás ismét elérte a földrengés elõtti szintet.

A biztosítók a közvetett veszteségek csökkentésében is segítséget tudnak nyújtani. Az elmúlt években három olyan tudományos kutatás is készült, amely ugyanarra a következtetésre jutott: a magasabb biztosításpiaci penetráció segít leküzdeni a természeti károk közvetett következményeit – közölte a Munich Re regionális vezetõje.