Még mindig nehéz betörni a kínai biztosítási piacra
2014.09.30
Jelenleg közel 50 külföldi biztosító mûködik Kínában, ezek együttesen azonban még mindig kevesebb, mint 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, hiába vannak jelen már több mint 10 éve az országban. A fõ kihívást az Ernst&Young legutóbbi jelentése szerint a szakképzett munkaerõ hiánya jelenti.

A biztosítási ágazat az elsõk közé tartozott, amelyet megnyitottak a külföldi szereplõk elõtt, mikor Kína csatlakozott a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), azonban a lassan 10 éve piacon lévõ, közel 50 külföldi társaság még mindig nem tudta 10 százalék fölé növelni piaci részesedését – írja a Want China Times.

A külföldi életbiztosítók piaci részesedése 2005-ban 8,9% volt, amely késõbb visszaesett: 2011-ben 4% volt, majd tavaly ismét 5,6%-ra emelkedett. A nem-élet biztosítók összesített piaci részesedése mindössze 1,3% volt 2005-ben.

Az Ernst&Young legutóbbi piaci jelentésében, amelyben a Kínában tevékenykedõ külföldi biztosítók lehetséges jövõjét elemzi, azt állítja, hogy az életbiztosítók gyors változásra készülhetnek a kínai felügyelet, illetve a helyi biztosítók versenye tekintetében. A banki értékesítési csatornával pedig nem igazán számolhatnak. A nem-életbiztosítók esetében a szakképzett munkavállalók hiánya jelenti a legnagyobb kihívást – derül ki a 27 külföldi biztosító felsõvezetõje körében készített felmérésbõl.

Kína biztosítási piaca meglehetõsen bonyolult a külföldi szereplõk számára, még közös vállalati forma esetében is. Márpedig Peking célja az, hogy a biztosítási díjbevételek 2014-2020 között évi átlag 17%-kal növekedjenek, 2020-ra elérve az 5100 milliárd jüant (204 545 milliárd forint). Egyes elemzõcégek szerint Kína biztosítási piaca 2017-re a világ három legnagyobbika közé tartozhat.