Tippek harmincasoknak: így készülj a nyugdíjas évekre
2014.10.02
Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra van szükség ahhoz, hogy a jövõ idõsei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást következõ évtizedekben. Az ING Biztosító szakemberei összegyûjtötték jó tanácsaikat, tippjeiket a harmincas éveikben járóknak az idõskori felkészülésre.

1. Kezdjen minél elõbb gyûjteni nyugdíjas éveire!
Ne gondolja, hogy késõbb könnyebb lesz félretenni! Ne várjon arra, hogy majd ha karrierje beindul, és jövedelme növekszik, könnyebb lesz megtakarítani. A valóságban az évek elõrehaladtával a kiadások is nõnek, hiszen sokan ilyenkor vállalkoznak autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra.

2. Gondolja át pénzügyeit, és – akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével – állítson össze egy hosszú távú tervet, amihez tarthatja magát!

3. Tájékozódjon a nyugdíjcélú megtakarítási termékekrõl, és döntsön felelõsen, ne sajnálja az idõt az információk összegyûjtésére! Mérlegelje a költségeket, az esetleges kockázatokat és a várható hozamokat!

4. Mindenképpen érdemes kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítási formát választani, így az összegyûjtött pénzt biztosan nem használja fel másra.

5. Január óta Magyarországon akár 130 ezer forintnyi adójóváírást is elérhet a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg után a törvényi feltételek szerint. Mindenképpen keressen olyan terméket, amely részesül az adókedvezményben, így megtakarításai összegét az állami támogatás is növeli.

6. Számolja ki, mekkora összeget tud havonta nélkülözni, és azt minden hónapban tegye is félre! A megtakarítást kis összegekkel is el lehet kezdeni, a hosszú évtizedek alatt a sok kicsi sokra megy.

7. Számolja ki az ING Biztosító nyugdíjkalkulátora segítségével a www.ingnyugdijbiztositas.hu címen, mennyi pénzt kell félretennie a következõ években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelõ összeget összegyûjtse nyugdíjas éveire.

8. Az ING Biztosító szakemberei kiszámolták, hogy az a 29 éves, aki már most elkezdi fizetése egy részét nyugdíjbiztosításba fektetni, havi 14 ezer forint kezdõbefizetéssel számolva 23 millió forintos megtakarítást gyûjthet össze, ami 16 idõskori éven át biztosíthat számára havi 120 ezer forintos többletnyugdíjat. 39 évesen azonban a befizetendõ kezdõösszeg már 30 ezerre, 49 évesen pedig 80 ezerre nõ. Ezért nem érdemes késlekedni!