Továbbra is kedveltek a befektetési alapok
2014.10.16
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán szeptemberben is, ami két éves folyamatos növekedést jelent. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban ismét kimagasló növekedést hoztak a vegyes alapok, de a kötvényalapok teljesítménye is említésre méltó - derül ki a BAMOSZ közleményébõl.

A befektetõk továbbra is keresik és kedvelik a befektetési alapokat. Ebben a hónapban összességében 60 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a kötvény és a vegyes alapokba. Az egyes kategóriák közül csupán a likviditási alapoknál látunk tõkekiáramlást, ott viszont jelentõset. A kezelt vagyon alakulása ebben a hónapban nem mutat egységes képet, hiszen a likviditási alapok vagyona jelentõsen, a részvény alapoké kisebb mértékben, a származtatott alapok vagyona pedig enyhén csökkent. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 56 milliárd forinttal, azaz 1 százalékkal növekedett szeptemberben.. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.418 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,3 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,9 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,3%-kal csökkent, ezen belül a likviditási alapok vagyona 5,2%-kal. Mindez gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknak köszönhetõ, ahonnan 56 milliárdnyi tõke áramlott ki.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek. Az utóbbi hónapokban fõleg a rövid futamidejû hazai kötvényalapokat keresik a befektetõk és így volt ez szeptemberben is. A tõkebeáramlás közel 40 milliárd forint, amely a legnagyobb a kategóriák között és ami döntõ részben a rövid kötvényeknek köszönhetõ. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 3,5% volt.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 30,5 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 5%-kal növekedett, amely szintén a második legmagasabb érték a kategóriák között.

A magyar tõzsdeindex ezúttal a trenddel szemben tudott emelkedni. A részvényalapokba be- és kiáramló tõke tulajdonképpen kiegyenlítették egymást. Így gyakorlatilag a hozamoknak köszönhetõen összességében a részvényalapok vagyona 1,3%-kal lett kevesebb.

A tõkevédett alapokba ezúttal 5,3 milliárdnyi friss tõke érkezett, de a hozamok nem segítették a bõvülést, így mindössze 1 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok esetében a nagy vágta alábbhagyni látszik. A tõkebeáramlás nagysága közel 12 milliárdot tett ki, amin a hozamok tovább javítottak, így a kategória vagyongyarapodása 3,1%-os volt.

Az ingatlanalapok ezúttal sem érték el az átlagos vagyongyarapodást. A tõkebeáramlás mindössze 0,8 milliárd, amin némileg még a hozamok javítottak, így a tõkebeáramlás és a hozam együttesen 0,4%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

Az árupiaci alapokba 1,2 milliárdnyi tõke érkezett, amely a kategória nagyságához képest igen jelentõs, így a nettó eszközérték 6%-kot meghaladó mértékben növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban közel 5 milliárdos tõkebeáramlást tapasztalhattunk. A vagyongyarapodás meghaladta az átlagos mértéket, nagysága 2,7%-os volt.