Ebolajárvány: Magyarország kockázati szintje alacsony
2014.10.17
Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár és Kovács Attila helyettes országos tisztifõorvos Brüsszelben részt vett az Európai Unió egészségügyi minisztereinek az Ebola járványról tartott koordinációs ülésén. A tagállamok képviselõi és az Európai Bizottság egyetértettek abban, hogy a járvány Európára nézve kis kockázatot jelent, de az érintett nyugat-afrikai országokban a nemzetközi közösség gyors cselekvésére van szükség a fertõzés megállítására - olvasható az Egészségügyért Felelõs Államtitkárság közleményében.

A Bizottság és az európai országok segélyszállítmányokkal, önkéntesekkel segítenek a térségben. Magyarország is felajánlotta, hogy védõfelszereléseket, fertõtlenítõszereket küld a járvánnyal sújtott országoknak.

A tagállamok nagy többsége egyetértett abban is, hogy a fertõzéssel érintett országokból induló utasok reptéri egészségügyi szûrése elegendõ biztonsági intézkedés a jelenlegi helyzetben, egyelõre nem szükséges az európai repülõterekre érkezõ utasok szûrése. Magyarország kockázati szintje alacsony, de a járványügyi szervek és az egészségügyi ellátó intézmények felkészültek az esetlegesen elõforduló esetek diagnosztizálására és ellátására.