Egészségügy: új alapokra helyezik az alapellátási rendszert
2014.10.20
A kormány elfogadta az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveket, az ágazat jövõre több pénzhez jut majd - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár hétfõn a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Az egészségügyért felelõs államtitkár az ágazat jövõ évi költségvetésével kapcsolatban annyit mondott: a háziorvosok többletfeladatainak ellátására tízmilliárd forintnál több pénz jut jövõre, és ezen kívül "egy jelentõsebb összeg áll rendelkezésre" a kórházak adósságának rendezésére egy megfelelõ finanszírozási és strukturális átalakítás mellett. Az alapellátási rendszert új alapokra helyezik, erõsödni fog az állami szerepvállalás, de mind a finanszírozás, mind a feladatellátás kompetenciája változni fog, amihez többlettámogatást fog adni a kormányzat - mondta. Zombor Gábor a mûsorban úgy fogalmazott, a cél, hogy magasabb szintû ellátást biztosítsanak a háziorvosok, amihez szorosan kapcsolódnak majd a népegészségügyi feladatok.

A kórházak adósságának rendezésérõl Zombor Gábor elmondta, részletes program készült a kormányzati megbeszélésen, amelyet jóváhagyott a kormány, ennek megfelelõen van esély és lehetõség arra, hogy egy egyszeri konszolidáció mellett az adósság újratermelõdését is megállítsák. "Ez egy nagyon hosszú, több hónapon át tartó, mély szakmai munkát igénylõ feladat lesz, de a felhatalmazást megkaptuk" - tette hozzá.

Az államtitkár részletekbe nem bocsátkozott, annyit azonban elárult, kórházbezárásra nem kerül sor, és a kormány evidenciának tartja, hogy a társadalombiztosítási alapon mûködõ állami egészségügy teljes egészében ingyenes lesz, plusz fizetési kötelezettség a betegeket nem fogja terhelni.