Komolyabb tõkeberáamlásra számítanak az európai biztosítók
2014.10.21
Magántõke-befektetõk vásárolhatják meg jövõre azokat az európai biztosítási eszközöket, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a biztosítótársaságok alaptevékenységéhez, ezért igyekeznek megszabadulni tõlük a társaságok – derül ki a Towers Watson legfrissebb jelentésébõl.

Az Európában, Közel-Keleten és Afrikában megkérdezett mintegy 264 biztosítási felsõvezetõ 82%-a arra számít, hogy az akviráló cégek három legnagyobb csoportjába a magántõke-befektetõk is bele tartoznak majd – olvasható a jelentésben. A megkérdezettek 42%-a ráadásul ezt nevezte a biztosítók legfontosabb tõke-forrásának.

A magántõke-befektetések már ma is igen magas szintet értek el a Towers Watson szerint, amelyet számos tényezõ – mint például a biztosítók konszolidációra törekvése, az alacsony kamatok, valamint az élénkülõ elsõdleges tõzsdei kibocsátások (IPO) – csak fokozni fog a jövõben.

Mindezek ellenére a magántõkéhez kapcsolódó biztosítási ügyletek száma az idei elsõ félévben alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, amikor is rekord mennyiségû, mintegy 23 ügylet köttetett. Az európai vállalatok idén inkább az eladói oldalon szerepeltek.

2014 elsõ felében összesen 48 ügyletet jelentettek be az EMEA biztosítási piacán, szemben a tavalyi 50-nel. Az ügyletek értéke azonban ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy felére esett vissza, miután számos vevõ továbbra is ódzkodik a vállalati átalakításokat jelentõ felvásárlási ügyletektõl.

A megkérdezett biztosítási vezetõk mintegy 80%-a arra számít, hogy az idei ügyletek értéke eléri, vagy meg is haladja a 2013-as szintet. 84% szerint friss tõke is érkezik majd a piacra az elkövetkezõ három évben, amely még több M&A ügyletet vetít elõre a jövõben.